Programförklaring manifestation för Folkhögskolan 19/9 2023

Sveriges Lärare Folkhögskola har tagit initiativ till en nationell manifestation för Folkhögskolan den 19 september. Runt om i Sverige kommer en mängd aktiviteter äga rum den dagen. Arrangörerna av dessa evenemang ansvarar självfallet för inramningen och utformningen av sina egna arrangemang, fast vi vill med denna skrivelse ändå skicka med några riktlinjer utifrån våra intentioner med initiativet.


Vi är fantastiskt glada över engagemanget detta har skapat ute i landet. Anledningen till att uppslutningen kring folkhögskolan är stark just nu är ett ekonomiskt och politiskt instabilt läge i Sverige som skapat en för Folkhögskolan ohållbar situation. Under året har svenska folkhögskolor tvingats varsla över 200 lärare och många folkhögskolor blöder ekonomiskt vilket i förlängningen urholkar möjligheten att bedriva kvalitativ folkhögskoleundervisning. Runt 3000 deltagare fick denna höst inte börja sin resa i Folkhögskolan.

 
Vårt initiativ byggs runt parollen #FolkhögskolanBildarSverige och fokuserar på Folkhögskolans kraft att lyfta människor till ett stärkt självförtroende och en ökad tillit till sina medmänniskor, samhället och demokratin. 

 

Vi hoppas på en stor uppslutning av landets samtliga folkhögskolor och välkomnar all kreativitet kring att skapa budskap under manifestationen. Folkhögskolan rymmer inom sig en stor bredd och mångfald och representerar hela Sverige.

 

Vi förespråkar huvudsakligen budskap som lyfter Folkhögskolans kraft snarare än att peka finger åt dem som inte gillar oss. En stärkt finansiering av Folkhögskolan är väl använda skattemedel som betalar sig mångfalt tillbaka i både mänskligt som ekonomiskt värde.

 

Vi tror att den här dagen blir den största manifestation Folkhögskolan i Sverige någonsin gjort, och det är hög tid för det nu!

 

#FolkhögskolanBildarSverige

 

 

För er som ansluter på Sergels Torg 19/9 13-15

 

Styrelsen i Sveriges Lärare Folkhögskola ansvarar för manifestationen på Sergels torg. Vi vet redan nu att ett antal skolor kommer att sluta upp där. Om ni inte redan meddelat att ni kommer från en skola vill vi i styrelsen gärna veta det då vi kommer att behöva delegera ett visst värdskap till någon från varje skola som då behöver ha en väst på sig. Detta har vi fått in som villkor i tillståndet då det i ansökan var svårt att bedöma storleken på manifestationen. Några skolor är behjälpliga med teknik vilket vi är väldigt tacksamma för.

 

Program är under planering och flera skolor kommer att bidra med olika inslag liksom att vi kommer lyssna till några personers, alla med bakgrund inom Folkhögskolan, reflektioner kring utbildningsformens betydelse.

 

Tillsammans gör vi demokrati på Sergels torg i Stockholm den19 september och står upp för vår utbildningsform! #FolkhögskolanBildarSverige

 

Vi ses den 19/9! / Styrelsen Sveriges Lärare Folkhögskola

Frågor & svar