Måndag den 13 maj pågår en systemuppdatering kl. 17.00-20.00. Under den tiden kan du inte logga in på Mina sidor eller ansöka om medlemskap.

Nyhetsbrev Sveriges Lärare Folkhögskola

Hej Folkhögskollärare! Välkommen till en ny termin i folkhögskolan och ett nytt läsår där vi har stora som små saker på gång och där vi även står inför en del utmaningar. Riksföreningens styrelse har precis startat upp efter sommaren och på vår agenda inför hösten står fackligt arbete, utbildningar, medlemsmöten, en manifestation och inte minst det fortsatta arbetet att få bästa förutsättningar för oss som riksförening att möta dina behov som medlem.


Ny termin, nya kollegor

Läsårets början är den tid på året vi oftast möter nya kollegor. Passa på att välkomna dessa i den lärarfackliga gemenskapen. Det här är den första läsårsstarten som vi får starta som en facklig organisation för lärarna. Se till att samlas regelbundet så skapar vi bättre förutsättningar för ett väl fungerande lokalt fackligt arbete. Har ni inget arbetsplatsombud väljer ni sådana i samband med ett medlemsmöte. Det är det bästa sättet att få inflytande på arbetsplatsen. Givetvis hjälper vi till vid behöv, särskilt innan du som valts fått relevant utbildning.

Utbildningar

Utbildning är en förutsättning för att du ska kunna fullgöra ditt fackliga uppdrag på bästa sätt. Är du lokalt ombud och ännu inte utbildat dig är det hög tid att påbörja utbildningsstegen som du hittar i kurskalendariet på Sveriges Lärares hemsida.

Allmän kurs i utveckling

Vi har denna termin pausat vår egen kurs Ny på Folkhögskola pga att vi helt enkelt inte haft möjlighet att mobilisera kraft för detta då det är mycket annat vi har på agendan. Vi vill dock slå ett slag för kursen Allmän kurs i utveckling som arrangeras av Sveriges Folkhögskolor. En bra fortbildning för dig som är lärare på Allmän kurs och en bra ingång i att vara lärare på folkhögskola. Anmälan hittar du här.

Lönerevision Arbetsgivaralliansen och Fremia Folkhögskola

Precis före sommaren blev nya kollektivavtal klart på avtalsområden Arbetsgivaralliansen och Fremia Folkhögskola. Avtalen som är på två år gäller från och med 1/5 2023, men i realiteten är det nu ni börjar förhandla lokalt. Läget i landet och världen gör att vi för första gången på tio år har avtal med siffror gällande lönen. Första året ska lokala potten vara som lägst 4,1 procent och år två 3,3 procent som lägst.

Läget i Svensk Folkhögskola

Svensk folkhögskola genomlever just nu ett av sina absolut tuffaste år. Väldigt många av våra kollegor har fått sluta sina jobb ute på landets folkhögskolor. Just nu ser vi ingen förbättring av ekonomin, men regeringen är också väldigt tyst om vad som väntar i en eventuell höstbudget. Vi försöker påverka genom förbundets kanaler och våra kontakter i resten av folkhögskolesverige. Folkhögskollärarsläktet är inte heller de som ger upp utan den 19/9 ställer vi oss upp för Folkhögskolan.

Manifestationen 19/9

Tisdagen den 19/9 vill vi ska bli en historisk dag, dagen då svensk Folkhögskola reste sig upp och rätade på hela sin för stunden tyngda rygg och stolt talade om för Sverige vilka fantastiska möjligheter Folkhögskolan kan erbjuda som komplement till övriga utbildningssystemet. Vi når människor andra inte lyckats nå, vi utgör en viktig förutsättning för högre kulturella utbildningar i landet, vi rätar ut av livet krökta ryggar. Förutom människovärdet i allt detta så betalar sig varje i folkhögskolan investerad krona tillbaka mångfalt, vilket inte minst våra kommuner borde märka. Detta när människor går från hemmasittande bidragsbärare till arbetande/studerande medborgare.

Vi får rapporter om fantastiska saker som planeras runt om i landet den dagen. Styrelsen kommer att ansvara för evenemanget på Sergels torg i Stockholm dit vi vet många skolor planerar att komma. Program kommer. Oavsett var du/ni manifesterar ska vi göra detta till en ljus dag för Folkhögskolan. #FolkhögskolanBildarSverige 

Besök på folkhögskolor

Vi i styrelsen försöker i den mån vi hinner besöka er ute på folkhögskolorna. Vi försöker bjuda in oss själva ibland, men ni är givetvis välkomna att höra av er till oss i riksföreningen om ni vill ha ett besök, och om det är något särskilt ni vill ha ut av det, om ni vill prata lön, samverkan eller om ni bara vill ha hjälp att inventera eventuella fackliga behov. Vi försöker så gott vi kan att komma, och vi kan även vara med digitalt. Kontaktuppgifter till styrelsen hittar du här.

Fackligt stöd

Behöver du facklig vägledning ska du kontakta Lärarlinjen på 0775 15 05 00 eller via kontaktforumuläret på Mina sidor. Där kan de ofta svara på dina frågor, hjälpa dig direkt eller lotsa dig vidare till rätt ställe.

Lycka till med era nya och gamla deltagare, och vi ses den 19/9!

Styrelsen genom Tomas Rosengren, ordförande

Frågor & svar