Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Leva livet i förskolan

Hur tar man sig an arbetet som förskollärare med liv och lust? Se inspelningen från Linda Linders föreläsning den 18 oktober, senast den 15 maj 2023. Öppen även för dig som ännu inte är medlem i Sveriges Lärare.

Mätande, kontroll och effektivitet eller lek och lustfyllt lärande ­– är det ett motsatsförhållande i dagens förskola? Hur kan det bli ett givande utbyte?

Förskolans roll i samhället

Genom tiderna har förskolans syfte och uppdrag förändrats. Förskolan har följt samhällets behov av att sörja för och utbilda de yngsta barnen. Från barnpassning till utbildning – hur står sig förskolan i dagens strömningar?

Att balansera förskolans uppdrag, förskollärarens roll och förutsättningar i förändring är en konst. Att hitta glädje och kreativitet samtidigt som man följer upp resultat kan ibland vara en utmaning.

Glädje och nyfikenhet

Hur behåller man sin känsla för yrket och kontakten med barnen i en tid då effektivisering och mätande kan upplevas vara fokus? Hur fungerar det pedagogiska arbetet med att vara människa? Linda Linder pratar om hur vi som lärare hittar känslan av nyfikenhet, lust och öppenhet och samtidigt ger barnen i förskolan rätt förutsättningar för utveckling.

Förskollärare som utmanar

Linda Linder är legitimerad förskollärare, grundlärare, teaterpedagog och ateljerista. I över femton år har hon bloggat om sin yrkesresa som förskollärare. Hennes blogg är en källa till många pedagogiska kullerbyttor för kollegiet över hela Sverige. Idag arbetar hon som ateljerista i Floda förskolor utanför Göteborg och föreläser och skriver om förskolan som plats.

Linda Linder är redaktör för boken Pedagogisk miljö i tanke och handling som kom ut i omarbetad utgåva 2021 på Lärarförlaget. Som medlem får du 20 procent rabatt på boken

Frågor & svar