Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Brottsplats: Skolan

Vad beror våldet i skolan på? Vilka konsekvenser får det? Och hur kan det förebyggas och hanteras? Se gästföreläsningen med författaren och journalisten Vesna Prekopic.

Nästan varannan elev i årskurs nio uppger att de utsatts för stöld, våld, hot, rån eller sexualbrott. Samtidigt har hoten och våldet mot lärare och rektorer exploderat. Hur kunde det gå så fel?  

Vesna Prekopic är journalist och aktuell med boken Brottsplats: Skolan.

I hennes föreläsning får du lära dig mer om definitionen av våld och vilka uttryck det kan ta sig. Du får även veta vad statistiken säger om hot och våld i skolan, och höra utsatta lärares berättelser. 

Dessutom analyserar Vesna Prekopic både tidigare och nuvarande politiska förslag och åtgärder och talar om hur våld i skolan kan förebyggas – och hanteras när det uppstår. 

Här får du som är lärare verktyg och insikter som förhoppningsvis kan hjälpa dig att förbättra din arbetsmiljö, och situationen för dina elever. 

Journalist och författare

Vesna Prekopic är journalist och författare och aktuell med boken Brottsplats: Skolan.

Tidigare har hon arbetat som gymnasielärare och rektor, och varit pressekreterare på Unizon (ett riksförbund för kvinno-, tjej- och ungdomsjourer).

Se den inspelade föreläsningen och få 20 procent rabatt på Vesnas bok

Endast för dig som är medlem i Sveriges Lärare. Logga in för att se föreläsningen och hur du får rabatt på boken Brottsplats: Skolan.

Frågor & svar