Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Krigsleken

Varför leker barn krigslekar och hur kan vi bemöta dem? Se gästföreläsningen med Ebba Theorell, lektor i estetiska ämnens didaktik.

En del vuxna försöker sätta stopp när barn leker krig. Det är förståeligt, men Ebba Theorell ifrågasätter denna impuls.

I den här gästföreläsningen delar hon med sig av sina observationer av barns krigslekar i egenskap av såväl förälder som lärare och forskare.

Kanske handlar krigsleken inte om våld, utan om superhjältar och figurer från filmer och dataspel i en utmanande och nyskapande rörelselek? 

Här får du möjlighet att ompröva ditt synsätt på barns lek, och kunskap om hur vuxnas reaktioner kan påverka deras utveckling. 

Du får också tankar kring hur du kan fostra fredliga och demokratiska medborgare genom att förstå och tolka krigsleken på alternativa sätt. 

Lektor i estetiska ämnens didaktik 

Ebba Theorell är lektor i estetiska ämnens didaktik med inriktning mot dans och film på Stockholms universitet. Hon är konstnär och filmare och har sedan 1999 arbetat som konstnärlig handledare på förskolor och skolor.  

Rabatt på boken Krigsleken – kraft, rörelse och förvandling 

Som medlem har du 20 procent rabatt på böcker från Lärarförlaget, som ger ut Ebba Theorells bok Krigsleken – kraft, rörelse och förvandling.

Du kan även läsa hennes avhandling "Kraft, form, transformationer. Om kinestetisk musikalitet och kroppsvärldande i pojkars krigslek" (.pdf).

Se den inspelade föreläsningen

Endast för dig som är medlem.

Frågor & svar