Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Sveriges Lärarstudenters kongress

Den 13-15 oktober 2023 är det dags för vår årliga kongress. Var med och påverka din utbildning och framtida profession!

Kongressen är Sveriges Lärarstudenters högsta beslutande organ. Eftersom vi bildades den 1 januari 2023 blir höstens kongress vår första.

På kongressen bestäms vilken verksamhet vi ska ägna oss åt och vilka frågor vi ska driva. Dessutom väljer vi en ny styrelse och ordförande.

Kongressdelegaterna röstar

Sveriges Lärares studerandeföreningar väljer kongressdelegater bland sina medlemmar. Kongressdelegaterna röstar sedan i alla frågor på kongressen.

Du som saknar en aktiv studerandeförening ingår istället i den nationella valkretsen och kunde nominera en kongressdelegat online (information skickades ut via mejl). Nomineringen stängde den 16 april. Nu kan du som ingår i den nationella valkretsen rösta på de nominerade.

Skriv motioner

Även om du inte deltar på kongressen kan du påverka genom att skriva motioner. Alla som är medlemmar i Sveriges Lärarstudenter har rätt att komma med förslag på vad organisationen borde göra eller tycka.

Motioner till kongressen ska skickas in senast den 8 september. Du kommer att få ett mejl när systemet för att skicka in motioner är öppet.

Kandidera till ett förtroendeuppdrag

Under kongressen väljs medlemmar till förtroendeuppdrag, till exempel ordförande, vice ordförande, och styrelseledamot.

Hör av dig till valberedningen om du vill nominera dig själv eller någon annan till ett förtroendeuppdrag. Mejla oss på valberedning@sverigeslararstudenter.se.

Viktiga datum inför kongressen 2023

  • Den 15 januari fastställdes en tillfällig politik som kommer att drivas fram till kongressen.
  • Kongressdelegaterna väljs på studerandeföreningarnas årsmöten, som ska äga rum någon gång mellan den 1 april och den 15 maj.
  • Du som saknar en studerandeförening kunde nominera en delegat online till och med den 16 april. Fram till den 15 maj kan du som ingår i den nationella valkretsen rösta på de nominerade.
  • Motioner till kongressen ska skickas in senast den 8 september.
  • Kongressen 2023 äger rum den 13 till 15 oktober.

"Tack vare mitt engagemang har jag fått med mig värdefull fortbildning och annat viktigt inför min examen. Jag har också träffat studenter runt om i hela landet som jag aldrig hade träffat annars."

Emelie Fransson

Ordförande Sveriges Lärarstudenter, Linköpings universitet

VI TILLSAMMANS

VI TILLSAMMANS

Så fungerar Sveriges Lärarstudenter

Vilka sitter i styrelsen? Hur bestämmer vi vilka frågor vi driver tillsammans? Läs om hur du med ditt medlemskap kan vara med och påverka din utbildning och ditt framtida yrke.

Gratis hela studietiden

Lärarstudenter Stockholms universitet.
Gordon Cederlid, Jessica Mohlén, förskollärarstudenterna Emelie Fors och Khoshbo Sulimankhil. Lärarstudenter på Stockholms universitet

Bli studentmedlem

  • Alla medlemsförmåner ingår – till exempel medlemspriser på kurslitteratur.
  • En av våra tidningar gratis (värde 632 kr/år).
  • Tillgång till experter om till exempel vikariat eller VFU. 

Medlemsförmån

Denise Samuelsson - ung lärare Denise Samuelsson - ung lärare

Tidningen Vi Lärare ingår

Som studentmedlem får du tidningen Vi Lärare hem i brevlådan åtta gånger per år, utan att det kostar dig något (värde 632 kr/år).

Frågor & svar