Studenterna tog över Sveriges Lärares kongress!
Förra veckan hade Sveriges Lärare sin första kongress i Norrköping. Det tog 17 månader från att vårt nya förbund bildades, men nu har förbundet till slut fått bestämma riktning och välja en ny förbundsstyrelse. Som den nyvalda förbundsordföranden Anna Olskog sa, nu vänder vi blad.
Vi studenter ligger såklart i framkant och hade vår första kongress för över ett halvår sedan. På vår kongress valdes, bland annat, vilka elva ombud som skulle representera studenterna på Sveriges Lärares kongress. Vi är lyckligt lottade som tillhör ett fackförbund som värdesätter studentinflytandet så pass så att 11 av totalt 201 ombud utgörs av studenter. Och vi gjorde skäl för det.
Inför kongressen hade vi studenter som skulle åka träffats för att diskutera handlingarna och hur vi ställer oss till de olika förslag som läggs fram till kongressen. Väl på plats hade vi en plan för att lyfta våra frågor och för att pusha vårt moderförbund i rätt riktning. Vi fick inte igenom allt, men gjorde en del vinster.
En rätt så basal grej som vi fick igenom var att ändra namnen på organ inom Sveriges Lärarstudenter. Hittills har det hetat studeranderåd på lokal nivå och studerandestyrelse på nationell nivå. I de nya stadgarna kommer det att heta styrelse respektive nationell styrelse. Detta var en sak vi motionerade om, men som förbundsstyrelsen inte tillmötesgått. Kongressen var dock helt på vår sida och vi fick igenom namnändringarna.
I verksamhetsinriktningen, som är det stora dokument om vad Sveriges Lärare tycker och ska göra, upptäckte vi en del saker vi ville rätta till. Två exempel rör VFU och introduktionsperioden. I det ursprungliga dokumentet stod det en del om båda delarna, men det fanns samtidigt saker som saknades.
VFU handlade enbart om handledarens villkor, och saknade studentperspektivet. VFU-handledare behöver bättre villkor, men det behöver även vi studenter. Där fick vi in tillägg som bland annat säger att den som behöver resa långt för sin VFU ska få ekonomisk ersättning för det. Liknande problem fanns även kring introduktionsperioden. Där stod det att mentorn som handleder den nya läraren ska få tid avsatt i sin tjänst för detta, men inget om att den nya läraren ska få tid avsatt i sin tjänst för introduktionen. Detta löste vi och fick bifall av kongressen.
Sveriges Lärare slöt under våren ett nytt avtal med SKR. Detta var ett ettårigt avtal, vilket i praktiken innebär att nästa avtalsrörelse börjar närmast omedelbart. Därför var det inte konstigt att frågor om avtal och konflikt var heta ämnen på kongressen. I verksamhetsinriktningen fanns en hel del om avtal och fackligt arbete. Vi saknade dock lydelser om regleringar i centrala kollektivavtal. För att det fackliga arbetet ska fungera lokalt måste det finnas regleringar i centrala avtal som man kan luta sig mot, något som har saknats i flera decennier. Här skickade vi in ett ändringsförslag till verksamhetsinriktningen som lyfter regleringar, vilket fick starkt gillande av kongressen.
Kongressen är, precis som hos oss i Sveriges Lärarstudenter, förbundets viktigaste organ. Det är där medlemmarna bestämmer förbundets framtid. Vi framtida förskollärare, lärare och studie- och yrkesvägledare är en röst att räkna med och visade riktningen. Men lita inte bara på mitt ord. Så här sa avgående ordförande Åsa Fahlén ”Framtiden är även säkrad med världens bästa studenter, Sveriges Lärarstudenter!”
Adam Kedert, ordförande