"Jag vill visa att rasten är viktig"
I personalrummet ska all personal trivas och få en lugn stund mellan undervisningen och annat arbete. Läraren Linnea Billinger i Örebro brukar se till att nya kollegor hittar dit.

Tre snabba om återhämtning
- Ta mikropauser
- Ge tid för reflektion
- Umgås med kollegor
Källa: suntarbetsliv.se
Att vara ny på jobbet innebär inte bara att vara ny i klassrummet eller barngruppen, utan också att vara en ny kollega i personalrummet. Hur ska man veta vilka regler som gäller där?
– Det är lite speciellt att komma in som ny i personalrummet, eller fikarummet som vi säger på min arbetsplats. Där ska man hitta sin roll som kollega så man får vara lite lyhörd för vad det råder för kultur, säger Linnea Billinger, lärare på lågstadiet på Änglandaskolan i Örebro, och fortsätter:
– Lyssna in om det är ett ställe där man får prata jobb eller inte. Jag har varit på olika arbetsplatser, både där vi absolut inte pratat jobb i personalrummet och andra där vi gjort det.
Vad betyder personalrummet för dig?
– Jag tycker att det är jätteviktigt för att få en paus, att det finns en plats att gå till som inte är klassrum eller arbetsrum. För mig som lågstadielärare betyder det faktiskt också att jag får träffa andra vuxna under arbetsdagen, annars är jag såklart mest med barnen eftersom jag ofta har dem i alla ämnen.
Hur brukar du introducera personalrummet till nya kollegor?
– Om en ny lärare frågar om vi brukar vara i vårt personalrummet svarar jag alltid att vi är det och att det är viktigt att gå dit för rast och fika. Jag tycker att man ska vara vaksam på det när nya börjar. Jag vill visa att det är viktigt med raster.
Rätt om rast
Att ta rast är viktigt för att orka med arbetsdagen och arbetslivet. Du ska hålla länge, och lediga stunder under dagen är bra för både dig och verksamheten.
- Du har rätt till minst 30 minuters rast efter högst fem timmars arbete.
- Rasten ska finnas inlagd i ditt arbetsschema och inte förväxlas med elevernas rast.
- Under din rast har du inte betalt och du behöver inte vara kvar på arbetsplatsen.
- Du ska inte behöva använda delar av rasten till att avsluta lektionen innan eller förbereda lektionen efter.
- Ibland sker oförutsedda saker som gör att rasten behöver avbrytas i förtid. För att veta hur det ska kompenseras är det klokt att redan innan ha bestämt det ihop med din chef.
- Har du synpunkter på lärarrummet eller rasterna/pauserna under dagen? Prata med rektorn eller din närmaste chef. Du kan också alltid vända dig till ditt fackförbund.
Text: Alexandra Larsson
Artikeln publicerades ursprungligen i en specialutgåva av Vi Lärare som är riktad till nyexaminerade lärare. Specialutgåvan heter: Vi som är nya lärare och gavs ut våren 2025.