”Föräldrarna är en resurs”
När lärare och föräldrar samarbetar ökar chanserna att det går bra för eleven i skolan. För att kontakten ska fungera är tydlighet och gemensamma rutiner värdefulla nycklar.
Att föräldrar är engagerade i sina barns skolgång är självklart positivt. När föräldrar och lärare tydligt står på samma sida ökar chansen att det går bra för eleven i skolan. Men som i alla relationer krävs det lite engagemang.
När du får en ny klass är det bra att på en gång vara tydlig med ramarna för kommunikationen med föräldrar. Understryk gärna att du vill ha kontakt, men att du inte är tillgänglig precis hela tiden.
Du kan till exempel förklara att du svarar i telefon enbart vissa tider, att du inte läser mejl på kvällstid och att det är viktigt att föräldrarna tar del av uppdateringar i skolans lärplattform om en sådan används.
– Visa att du tycker att föräldern är en resurs och att du vill samverka på bästa sätt, säger Hans Flygare, ombudsman på Sveriges Lärare. Fråga en erfaren kollega, eller facket, om du känner dig osäker på vad som är en lagom nivå.
De flesta föräldrar är okomplicerade att ha att göra med. Men om du råkar ut för att någon går för långt, ställer orimliga krav eller uttrycker missnöje på obehagliga sätt så ta upp det med din rektor, som vid behov kan ta över kontakten.
Ett bra tips om vårdnadshavare vill prata om sina barns situation, är att du bokar in ett möte. Klargör att det inte blir något bra samtal om de försöker fånga dig direkt utanför klassrummet.
Kontakten med vårdnadshavare
Hans Flygare, ombudsman på Sveriges Lärare, svarar.
Tonen i en mejlväxling kan vara svår att läsa av och det blir lätt en upptrappning i tonläget. Telefonsamtal ger möjlighet till följdfrågor.
Visa att du tycker att föräldern är en resurs och att du vill samverka på bästa sätt. I grunden är det viktigt att ha en bra kontakt.
Nej, det kan uppfattas som att du alltid är tillgänglig och bjuder in till en löpande diskussion. Är det en ihärdig förälder kan det vara svårt att värja sig. Prata med din rektor.
Hamnar du i svårigheter ska du avsluta samtalet. Boka in ett möte om en eller två veckor för att diskutera vidare. Då hinner situationen lugna ner sig.
Upplever du obehag inför mötet ska du inte vara ensam. Ta med rektor eller en kollega.
Prata med ditt skyddsombud eller kontakta facket. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön och måste enligt arbetsmiljölagen se till att medarbetarna inte blir utsatta för kränkningar på jobbet.
Skyddsombudet kan begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder. Är åtgärderna otillräckliga kan skyddsombudet gå vidare till Arbetsmiljöverket.
Prata med din rektor och ta gärna med skyddsombudet. Är det kopplat till arbetet som lärare är det viktigt att göra en riskbedömning och en handlingsplan måste tas fram.
Text: Ylva Rehnberg och Torbjörn Tenfält
Artikeln publicerades ursprungligen i en specialutgåva av Vi Lärare som är riktad till nyexaminerade lärare. Specialutgåvan heter: Vi som är nya lärare och gavs ut våren 2025.