Förskolläraren: "Våga prioritera ditt välmående"

Ny som förskollärare? Så hittar du balansen. Farah Waly tipsar om arbetsmiljö, relationer och att våga prata med chefen.

Farah Waly. Foto: Noak Martinsson.

Viktig läsning

Farah Walys tips till nyexaminerade förskollärare

  • Ta aldrig med dig jobbet hem.
  • Ta inga risker, försök inte rädda situationer för att vara andra till lags.
  • Fokusera på det som ingår i ditt läraruppdrag. Ta hjälp när det behövs. Se till att du får en mentor och ha regelbundna uppföljningar.
  • Ta reda på vem du ska vända dig till om hotfulla situationer uppstår på jobbet.
  • Lyssna på din kropp i tid. Stressen kommer ofta smygande.
  • Ta pauser under arbetsdagen.
  • Se till att du får de arbetskläder du har rätt till. Slit inte på egna kläder i jobbet.
  • Prioritera ditt välmående, inte bara på jobbet utan även i ditt privatliv.

Ergonomi, goda relationer och återhämtning är några av de friskfaktorer som Farah Waly lyfter fram ur sin erfarenhet som lärare i förskolan och huvudskyddsombud.

– Prata med din chef, säg ifrån och föreslå lösningar. Hitta balans mellan jobb och fritid.

Barnens glädje, ett bra samarbete med vårdnadshavarna och fulltalig bemanning ger förutsättningar för en lyckad arbetsdag på förskolan.

För den som just börjat i yrket kan en god start på dagen vara avgörande för hur man klarar resten av veckan. Men det kan lika gärna vara tvärtom. 

– Någon av kollegorna är sjuk, en annan behöver gå till avdelningen bredvid och hjälpa till. I det läget behöver man prioritera, men för den som är ny är det inte lätt att veta hur man gör det, säger Farah Waly, förskollärare, huvudskyddsombud och vice ordförande i Sveriges Lärare Stockholm.

Ergonomi är viktigt att tänka på

Hon visar runt på en förskola i sydvästra Stockholm. Rummet är ljust möblerat med ljuddämpande bord. Ett är lite högre än de övriga – precis som det ska vara – för att erbjuda bättre sittkomfort för personalen.

Farah Waly ställer fram en stol och sätter sig vid ett av borden för att visa hur en vuxen person kan behöva vrida kroppen för att få plats.

– Att lyfta stolar en dag gör ingen skillnad, men gör vi det i tjugo år kan det vara skadligt om vi inte gör på rätt sätt. När jag började arbeta som förskollärare tänkte jag inte så mycket på ergonomin men nu gör jag det varje dag, säger hon.

Allt jobb ska göras på arbetstid

Farah Waly understryker vikten av planeringstid och att allt arbete som är relaterat till verksamheten ska göras på arbetstid.

– Säg att du har planeringstid varje måndag. Om en kollega är sjuk kommer du inte att hinna förbereda dig för föräldramötet du ska ha på torsdag. Då gör du planeringsarbetet hemma på kvällen i stället och så ska det inte gå till.

– Om man hamnar i den situationen är det viktigt att ta upp problemet med sin närmsta chef. Ställ frågor och säg ifrån. Inför ett samtal med chefen är det bra att tänka igenom vad du behöver för stöd och kom gärna med förslag till lösningar. För en del kan kontakten med vårdnadshavare bli ett stressmoment.

– Barnet kan ha haft en fantastisk dag med bra undervisning, men det enda vårdnadshavaren bryr sig om just den dagen är att barnets vantar har försvunnit. Även om vi kan bli irriterade måste vi bemöta föräldrarna professionellt och tänka på vilka ord vi använder, säger Farah Waly.

 

Text: Torbjörn Tenfält

Foto: Noak Martinsson. 

Artikeln publicerades ursprungligen i en specialutgåva av Vi Lärare som är riktad till nyexaminerade lärare. Specialutgåvan heter: Vi som är nya lärare och gavs ut våren 2025. 

Ont i kroppen?

Förskola - övrigt

Ergonomi och belastning

Ergonomi handlar om hur arbetsmiljön och arbetet kan behöva anpassas efter hur vi använder kroppen. Förskollärare är en utsatt grupp när det handlar om fysisk belastning.

Råd och stöd

Grundskola - övrigt

Så säger regelverken om din inomhusmiljö

Du och dina kollegor ska ha ett bra inomhusklimat. Temperatur, ventilation, ljud- och ljusmiljö ska anpassas till verksamheten, både när det gäller undervisning och andra arbetsuppgifter.

Frågor & svar