Lärarlönerna 2025
Under 2025 omförhandlas stort sett alla centrala kollektivavtal i privat, kommunal och statlig sektor. Först ut är industrins parter som sätter det så kallade "märket". Det behöver även lärarlönerna förhålla sig till.
”Märket” sätts i kollektivavtalsförhandlingar mellan fack och arbetsgivare inom industrisektorn. Att det även ska gälla lärare och studie- och yrkesvägledare säkras i våra egna kollektivavtal.
Sveriges Lärare tecknar kollektivavtal med flera arbetsgivarorganisationer, och de löper ut vid olika datum.
Under våren 2025 har kollektivavtalen omförhandlats för medlemmar inom
- Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona
- Svenska kyrkan
- Arbetsgivaralliansen Folkhögskola samt Skola/utbildning.
- Fremia folkhögskola.
Under förhandlingarna på dessa avtalsområden har vi enats med arbetsgivarna att lärarlönerna ska följa "märket".
Förhandlingarna pågår fortfarande på avtalsområdena:
- Fremia enskilda högskolor
- Arbetsgivaralliansen högskola
Under hösten 2025 omförhandlas kollektivavtalen för medlemmar på avtalsområdena:
- Almega Friskoleavtalet och Kompetensföretagen
- Fremia skola, förskola, fritidshem samt cirkelledare
- Arbetsgivarverket (statlig sektor)
Svar på frågor om "märket" och lärarlönerna
"Märket" sätts av fack och arbetsgivare inom industrin som är först ut att förhandla 2025 och är ett riktmärke för alla andra avtalsrörelser. "Märket" är framför allt en siffra för procentuell löneökning, men kan även innehålla andra anställningsvillkor.
Det är den här lönebildningsmodellen som Sverige har haft sedan 90-talet, och som respekteras av både fack och arbetsgivare i såväl goda som dåliga tider.
”Märket” ligger på totalt 6,4 % över två år, enligt det senaste avtalet mellan industrins parter. Löneökningstakten ska 2025 ligga på 3,4 % och 2026 3 %.
Nej. “Märket” ger, 2025, en höjning på 3,4% för kollektivet. Lönerna för samtliga medlemmar summeras, och en löneökning motsvarande 3,4 procent av det totala löneunderlaget räknas fram.
Sedan har vi individuell och differentierad lönesättning som sker efter kriterier som ska vara kända i varje kommun och på varje arbetsplats.
Din egen löneökning kan alltså vara både större och mindre än "märket".
Lönen ska spegla dina arbetsuppgifter, utbildning, ansvar, erfarenhet och uppnådda resultat. Den sätts individuellt och i dialog med din chef.
Lönestatistik

Få koll på vad lärare tjänar
Har jag rätt lön? Vad kan jag tjäna om jag börjar jobba någon annanstans? Jämför i vårt verktyg Min lön där vi samlat marknadens bästa lönestatistik.
Fördjupning

Allt du vill veta om lärares löner
Har jag rätt till lönesamtal? Hur kan jag få upp min lön? Vi går igenom hur lönesättningen fungerar, vad du har rätt till och ger dig våra bästa tips.
Så funkar det

Individuell lön, vad betyder det?
I de kollektivavtal vi tecknar gäller individuell lönesättning. Din lön ska främst baseras på kraven i din befattning, dina kvalifikationer och ditt sätt att utföra arbetet.
Guide

Många svar finns i ditt avtal
Dina rättigheter och skyldigheter på jobbet – om arbetstid, arbetsmiljö med mera – regleras genom olika avtal och lagar. Kollektivavtalet styr det mesta i din anställning och ger bättre villkor än om bara lagen gäller.