Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Lärarlönerna ska följa märket

Sveriges Lärare förväntar sig att lärarnas löneökningar hamnar i nivå med märket på 7,4 procent under 2023 och 2024. ”Det ligger i arbetsgivarnas intresse”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare.

Johanna Jaara Åstrand - förbundsordförande

Fredagen den 31 mars sattes nivån för löneökningarna, märket, på den svenska arbetsmarknaden för 2023 och 2024 när facken och arbetsgivarna inom industrin tecknade nytt avtal. Det är ett historiskt högt märke på 7,4 procent.

– Nu ligger det i arbetsgivarnas intresse att lärarlönerna hänger med. Vi vet att lönen är den enskilt viktigaste faktorn bakom att man väljer ett annat yrke, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand till tidningen Vi Lärare.

Svar på frågor om märket och lärarlönerna

Fördjupning

Grundskola - porträtt

Allt du vill veta om lärares löner

Har jag rätt till lönesamtal? Hur kan jag få upp min lön? Vi går igenom hur lönesättningen fungerar, vad du har rätt till och ger dig våra bästa tips.

Verktyget Min lön

Gymnasieskola - övrigt

Vad betalar olika arbetsgivare?

Ta reda på vad din tilltänkta arbetsgivare betalar andra lärare i vårt statistikverktyg Min lön. Inte medlem? Bli det och få tillgång direkt.

Guide

Högskola - övrigt

Många svar finns i ditt avtal

Dina rättigheter och skyldigheter på jobbet – om arbetstid, arbetsmiljö med mera – regleras genom olika avtal och lagar. Kollektivavtalet styr det mesta i din anställning och ger bättre villkor än om bara lagen gäller. 

Frågor & svar