Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan

Sveriges Lärare tillstyrker de flesta förslag som presenteras i utredningen, men de är långt ifrån tillräckliga. Skolans problem idag är inte avsaknad av lagar och regler utan bristen på tillräckliga resurser.


Sveriges Lärare kräver nationella regleringar av undervisningsgruppernas storlek, lärares undervisningstid och planeringstid för att ge lärare förutsättningar att förbereda undervisningen, vilket skapar bättre studiero. Elever som är i behov av särskilt stöd måste få det, och huvudmännen måste garantera en väl utbyggd elevhälsa. Det behövs även stödpersonal för skolans elevsociala arbete och för att säkra tillsynsansvaret. Förbundet vill även betona fritidshemmens roll och värdet av strukturerad rastverksamhet för trygghetsarbetet i skolan. Lärare i fritidshem har en unik kompetens för att stötta både elevernas individuella utveckling, intressen och initiativ, och att arbeta med gruppens utveckling, kamratrelationer och demokratiska värderingar. 

De ekonomiska konsekvenser som beräknas av utredningen, främst utifrån administrativa processer med olika planer och register, har förbundet inget att erinra mot. Beräkningarna är dock helt ofullständiga i relation till de verkliga behoven för att förbättra trygghet och studiero i svensk skola. Det som behövs är att lärares kärnuppdrag fredas, och att resurser tillförs. Det finns inga formuleringar i lagar eller förordningar eller planer som kommer förbi det faktum att skolan behöver tillföras resurser. 

Sveriges Lärare tillstyrker att:

  • Skollagen (SFS 2010:800) ska ange att undervisning både bestäms och leds av läraren.
  • Skollagen ska ange att vårdnadshavare i begränsad omfattning ska erbjudas möjlighet till inflytande över sitt barns utbildning
  • Skollagen ska ange att läraren får visa ut en elev ur undervisningslokalen utan att först ha uppmanat eleven att ändra sitt uppförande när det är fråga om en allvarlig händelse där det förekommit hot eller våld eller kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier. 
  • Skollagen ska ändras så att dokumentationskravet för kvarsittningar och utvisningar tas bort.

Sveriges Lärares remissvar

Ansvarig utredare: Elvira Köhler och Veronika Fridlund

Frågor & svar