Ny överenskommelse om tjänstepension från 1 januari 2023

Från och med den 1 januari 2023 gäller ett nytt pensionsavtal, AKAP-KR, inom kommunal sektor. Avtalet omfattar arbetstagare födda 1958 och senare, och innebär att kommuner och regioner går från ett förmånsbestämt till avgiftsbestämt pensionssystem. Delta i föreläsning genom ditt fackförbund Du som är medlem är varmt välkommen till webbinarium med Sveriges Lärares egna pensionsexperter. 11/5 kl. 17-18 Meddela ordförande Carolina Morell på mejl om du har möjlighet att med kort varsel vara med vid webinariet.


I ett förmånsbestämt tjänstepensionssystem uppgår tjänstepensionen till en i förväg bestämd procent av din lön. I ett avgiftsbestämt tjänstepensionssystem däremot sätts en viss summa av varje månad till tjänstepension och det är du som anställd som väljer hur detta ska placeras. 

Beroende på ålder och lönenivå kommer vissa medarbetargrupper att ha möjlighet att välja om de vill fortsätta omfattas av nuvarande pensionsavtal KAP-KL, eller om de vill övergå till AKAP-KR.

Du uppfyller kriterierna för att få göra ett aktivt pensionsval.

Valperiod 1 april – 31 maj 2023

Under perioden 1 april och till och med 31 maj 2023 måste du besluta om du önskar bibehålla ditt nuvarande pensionsavtal eller om du önskar att byta till det nya pensionsavtalet.

Valperioden kommer endast vara öppen 1 april till och med 31 maj 2023, det kommer inte att vara möjligt att vid ett senare skede göra ett val. Gör du inte något val kommer du att stanna kvar i ditt nuvarande pensionsavtal.

Hur går jag tillväga?

Valet om att stanna kvar i nuvarande pensionsavtal KAP-KL eller att byta till det nya pensionsavtalet AKAP-KR kommer att göras via ’Mina sidor’ hos kommunens pensionsadministratör KPA.

Du når valportalen via: https://kpa.se/minasidor. Väl inloggad kommer det finnas mer information från KPA om valet och de olika pensionsavtalen.

Individuell rådgivning mot bruttolöneavdrag

För många som kan välja avtal kommer KAP-KL att vara ett mer förmånligt alternativ. Valet mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension är dock komplext. Om du väljer att stanna kvar i det gamla avtalet så får du inte del av de höjda avsättningarna och inte heller av de särskilda tilläggen till pension som erbjuds vid övergången.

Önskar du stöttning i denna frågeställning finns vår samarbetspartner Söderberg & Partners tillgängliga att boka för en genomgång av just din situation.

Kostnaden för denna genomgång kommer att dras som ett bruttolöneavdrag om 1 865 kr från din lön, nettolöneavdraget beror på din skattesats.

För att boka rådgivning mejla till offentligsektor@soderbergpartners.se.

Mer information

Mer information om de olika pensionsvalen finns Täby Insidan.

 

Hälsningar,

HR-avdelningen

Frågor & svar