LAS och arbetsledningsrätt
Vad har du för rättigheter i din anställning? Vad har du för skyldigheter gentemot din arbetsgivare? Ibland kan det vara lite snårigt att orientera sig igenom alla lagtexter för att få svar på sina frågor. Förhoppningsvis kan den här förenklade sammanfattningen bringa lite klarhet till frågetecknen.
Lag om anställningsskydd, förkortat LAS, är i Sverige den lag som reglerar anställningsförhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande. LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning. Lagen är semi-dispositiv, det vill säga att den kan inskränkas genom skrivningar i kollektivavtal.
Senast en månad efter påbörjad anställning ska arbetsgivaren lämna skriftlig information om villkor som är av betydelse för anställningen. Informationen ska innehålla arbetsgivarens och arbetstagarens namn, en kort beskrivning av arbetsuppgifter och yrkesbenämning, anställningsform, sysselsättningsgrad, begynnelselön, arbetstid och antalet semesterdagar. För oss i Mora Kommun finns den informationen angivet i anställningsavtalet. Det som inte står i anställningsavtalet är reglerat i kollektivavtal.
Lagen skyddar i första hand tillsvidareanställda arbetstagare. Tidsbegränsat anställda kan få anställningen avslutad utan turordningsregler och med kort uppsägningstid. Däremot fastställs att om en arbetstagare har haft tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare totalt två år under en femårsperiod, så övergår anställningen till en tillsvidareanställning. Detta kallas att bli inkonverterad. Obehöriga lärare kan dock inte bli inkonverterade på en lärartjänst, då skollagen säger annat. Avtal om tidsbegränsad anställning får tecknas för allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och om arbetstagaren fyllt 69 år.
Om anställda sägs upp på grund av arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning. Turordningsregeln innebär att arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid, under förutsättning att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde. En turordningslista upprättas normalt per driftenhet. Turordningsreglerna är försedda med flera undantag och kan dessutom åsidosättas genom kollektivavtal. Den som blir uppsagd har sedan företrädesrätt till återanställning på samma företag, alltså att man har rätt till arbete om något blir ledigt. Detta gäller endast om man har arbetat sammanlagt minst ett år de senaste tre åren på samma företag. Förturen gäller endast under uppsägningstiden och nio månader framåt. Man måste själv anmäla att man vill bli återanställd.
Lagen bestämmer också uppsägningstiden. Den kortaste är en månad och den har alla rätt till. Man kan få längre uppsägningstid. Om det är arbetsgivaren som sagt upp och om man varit anställd i minst två år på samma arbetsplats får man en uppsägningstid på två månader och ytterligare en månad för varje tvåårsperiod man varit anställd, upp till sex månader. Grundregeln är att arbetstagaren ska arbeta åt arbetsgivaren under uppsägningstiden om arbetsgivaren begär det. Arbetstagaren kan av arbetsgivaren ges rätt att ta annan anställning under uppsägningstiden, men sådana inkomster dras från uppsägande arbetsgivares löneutbetalning, eller att uppsägningstiden avslutas.
Vad är då arbetsgivarens arbetsledningsrätt?Arbetsgivaren har en långtgående arbetsledningsrätt, vilken ger denne rätt att fritt leda och fördela arbetet. Arbetsledningsrätten är dock inte lagstadgad, men den utgör en s.k. allmän rättsgrundsats på arbetsrättens område och den gäller även utan stöd i lag eller kollektivavtal. Den har gällt ända sedan den s.k. decemberkompromissen slöts år 1906. Arbetsledningsrätten beskrivs ofta som en dold klausul som automatiskt flyter in i både kollektivavtal och enskilda anställningsavtal och den har även bekräftats i åtskilliga avgöranden från Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren bestämmer därför i grunden när arbetspassen ska börja och varifrån de ska utgå. Generellt kan sägas att det faller på arbetsgivaren att leda och fördela (samt optimera) arbetet inom ramen för sin arbetsledningsrätt och inom ramen för arbetstagarens anställningsavtal.