Tystnadskulturen – inspelade webbinarier

Från april 2023. Alldeles för många förskollärare och lärare upplever att de riskerar att drabbas av repressalier om de påpekar brister eller engagerar sig fackligt. Hur utbrett är problemet? Vad säger lagen?

På webbinarierna presenterade vår utredare Veronica Persson hur lärare och förskollärare upplever tystnadskulturen på sina arbetsplatser och vår jurist Peter Edin föreläste om lärares yttrandefrihet.

Webbinarierna leddes av vår facklige rådgivare Per Danielsson

Se inspelningarna från webbinarierna

Två webbinarier hölls i slutet av april 2023, ett för privat sektor och ett för kommunal. Föreläsningarna spelades in, men däremot inte frågestunden.

 

Ett allvarligt hot mot skolväsendets uppdrag och förtroende

Sveriges Lärares rapport När lärare tystas visar att lärare och förskollärare kan uppleva allt från en helt öppen arbetskultur till att de drabbas av repressalier om de påpekar brister. 

Undersökningen visar också att det finns en rädsla att engagera sig fackligt och att attityden till fackligt medlemskap är långt ifrån positiv på arbetsplatserna.

Frågor och svar om tystnadskulturen

I samband med webbinarierna kunde du som är medlem i Sveriges Lärare ställa frågor om tystnadskultur.

Vissa frågor och svar har anonymiserats och publicerats. Läs svaren på andras frågor om tystnadskulturen (BankID). Endast tillgängligt för dig som är medlem i Sveriges Lärare.

Frågor? 

Om du har frågor är du välkommen att mejla utbildning@sverigeslarare.se. 

Upptäck våra kurser

Gymnasieskola - övrigt

Gå en kurs med oss!

Vi har ett stort utbud med kurser som vänder sig både till dig som är medlem och till dig med förtroendeuppdrag. Vi erbjuder också dig som ännu inte är medlem att hänga med på ett urval av våra kurser!

Se vad som är på gång

Grundskola - porträtt

Hitta aktuella kurser

I vårt kalendarium hittar du alla aktuella kurstillfällen.

Vill du se vad du redan anmält dig till? Logga in på Mina kurser i kalendariet.

Frågor & svar