Så blir du lärare

Vill du bli lärare? Vad roligt! Det finns flera olika lärarutbildningar att välja mellan. Även du som har jobbat ett tag eller läst ett speciellt ämne kan bli lärare genom att komplettera med en lärarutbildning.

Grundskola - gruppbild

Vad roligt att du är intresserad av läraryrket! Här får du en snabb överblick över vilka inriktningar som finns och vilken behörighet som krävs.

De här lärarutbildningarna finns

Lärarutbildningen är uppdelad på olika inriktningar som förbereder för olika kategorier av läraryrket. Klicka och läs mer om den utbildning du är intresserad av:

Utbildning, längd och innehåll

Utbildningslängd: 3,5 år

Innehåll: Barns utveckling och lärande, omsorg samt förskolans pedagogik och arbetssätt.

Utbildningslängd: 4 år

Innehåll: Svenska, matematik, engelska, SO, NO och teknik.

Utbildningslängd: 4 år

Innehåll: Svenska, matematik och engelska. Val mellan SO, NO och teknik eller ett eller två praktiska eller estetiska ämnen.

Utbildningslängd: 3 år

Innehåll: Fritidspedagogik och ett eller två praktiska och estetiska ämnen.

Utbildningslängd: 4,5 år

Innehåll: Två eller tre valbara ämnen.

Utbildningslängd: 5-5,5 år

Innehåll: Två valbara ämnen.

Utbildningslängd: 1,5 år

Du har med dig relevanta yrkeskunskaper för undervisningsämnen på yrkesprogram in i utbildningen till yrkeslärare.

Det varierar från lärosäte till lärosäte vilka lärarprogram och ämnen som finns att söka.

Gemensamma ämnen och valbara ämnen

Alla lärare oavsett inriktning läser

  • 60 högskolepoäng (ett år) utbildningsvetenskap
  • 30 högskolepoäng (en termin) verksamhetsförlagd utbildning, VFU.

Du kan dessutom ofta välja ämnesinriktning eller valbart ämne.

Till exempel: om du vill undervisa i bild kan du välja grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i årskurs 4-6 och sedan ha bild som ämne under den termin du kan välja ett ämne själv.

Regeringen har beslutat vilka ämneskombinationer som gäller för ämneslärarexamen. På studera.nu kan du se vilka du kan välja mellan.

Utbildning till andra läraryrken

Vissa läraryrken kan du utbilda dig till inom de utbildningar som nämnts ovan – till exempel musiklärare eller lärare inom vuxenutbildningen. Det finns också lärarutbildningar som inte ger lärarlegitimation men som ger dig möjlighet att undervisa i vissa skolformer, som kulturskola och folkhögskola.

Så gör du för att bli

Bild, musik, slöjd, hem- och konsumentkunskap, samt idrott och hälsa räknas till skolans praktisk-estetiska ämnen.

Lärare i praktiska och estetiska ämnen, läser inom ämneslärarutbildningen. Den som väljer dessa ämnen för årskurs 7-9 blir behörig att undervisa i hela grundskolan.

Lärare som ska undervisa inom exempelvis musik- och kulturskolan kan läsa bild, dans, musik eller teater som både första och andra ämne i inriktning mot gymnasieskolan.

Lärare inom vuxenutbildningen har ingen egen examen men lärosäten kan profilera en lärarutbildning mot detta område.

Modersmål kan läsas som ett av flera ämnen i en ämneslärarexamen. Kunskaper i språket ska också kunna valideras och tillgodoräknas och kompletteras med en kompletterande pedagogisk utbildning om 90 högskolepoäng.

Folkhögskollärarutbildningen är två terminer lång, det vill säga 60 högskolepoäng. För att antas till folkhögskollärarutbildningen krävs 180 poäng sedan tidigare eller att du har varit yrkesverksam inom folkhögskola eller studieförbund under fem år, eller olika kombinationer av dem två.

På högskolenivå finns dels längre utbildningar som förbereder för arbete för kulturskolan, dels fristående kurser i både konstnärliga ämnen och i pedagogik. Även folkhögskolor utbildar kulturskolelärare.

Du behöver ha högskolebehörighet

För att du ska bli antagen till lärarutbildning som ger lärarlegitimation krävs grundläggande behörighet från gymnasieskolan eller motsvarande. Ibland krävs också särskild behörighet i vissa ämnen. 

Urvalet görs där de sökande med bäst betyg eller bäst resultat på högskoleprovet får plats. De kompletterande utbildningarna har dock andra regler för urval som varierar från lärosäte till lärosäte.

Komplettera ämnesutbildning och bli lärare (KPU)

En vanlig form för ämneslärarexamen är att du först har läst in ämnen och sedan läser en KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, under tre terminer.

Komplettera som lärare (VAL)

Är du anställd på en lärartjänst men saknar legitimation? Då kan du få en kortare väg till examen via vidareutbildning av lärare, VAL. Det bygger på att du kan tillgodoräkna dig tidigare studier.

VAD GÄLLER?

Högskola - övrigt

Tipsen när du studerar på distans

En fjärdedel av landets lärarstudenter läser till lärare på distans och antalet har fördubblats de senaste åren. Få koll på vad du har rätt till och ta del av våra tips!

Villkor

Högskola - övrigt

Vad tjänar lärare?

Idag tjänar de flesta lärare mellan 31 700 och 48 400 kronor per månad, vilket är lägre än andra akademikeryrken. Lärare har det viktigaste yrke som finns och det ska speglas på lönen.

Gratis hela studietiden

Högskola - övrigt

Bli studentmedlem!

  • De flesta av våra medlemsförmåner ingår – rabatter och erbjudanden på allt från hotell och tågresor till mässor och litteratur.
  • En av våra tidningar gratis (värde 632 kr/år).
  • Tillgång till experter om till exempel vikariat eller VFU. 
Frågor & svar