Skolverkets allmänna råd om styrning och ledning av förskolan
Sveriges Lärare är positiva till att huvudmannens och rektorns ansvar för att analysera personalens kompetensutvecklingsbehov skrivs fram, men vi vill ha ett tillägg om att de även behöver skapa förutsättningar för kompetensutveckling.
Vi anser att språkkrav för anställda i förskolan inte ska omfatta den som har en förskollärarexamen. Sveriges Lärare framhåller att Skolverket snarast möjligt måste återpublicera riktmärkena för gruppstorlekar i förskolan.
Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att uppdatera de allmänna råden om måluppfyllelse i förskolan med utgångspunkt i de ändringar i förskolans läroplan som träder i kraft den 1 juli 2025, där bland annat vikten av språkutveckling i det svenska språket betonas starkare.
Sveriges Lärare tillstyrker att:
- Skolverket har uppdaterat de allmänna råden så att benämningen ”rektor” används istället för ”förskolechef”.
- Skolverket föreslår ett tillägg om huvudmannens och rektorns ansvar för att analysera personalens kompetensutvecklingsbehov.
-
Skolverket har i uppräkningen av de faktorer som ska beaktas vid fördelning av resurserna flyttat personaltäthet från att sättas i samband med personalens utbildning och kompetens, till att istället sättas i relation till barngruppens storlek och sammansättning.
Sveriges Lärare föreslår att:
- Skolverket bör ändra formuleringarna om språkkrav för anställda i förskolan så att det framgår tydligt att den som har en förskollärarexamen inte ska behöva genomgå språktest eftersom de redan har klarat av att avlägga en akademisk examen på svenska eller har fått sin utbildning validerad av ett lärosäte.
- Skolverket bör tillägga i skrivningen om huvudmannens och rektorns ansvar för att analysera personalens kompetensutvecklingsbehov att de även ska skapa förutsättningar för personalens kompetensutvecklingsbehov.
Sveriges Lärare vill i övrigt framföra att:
- Det är mycket viktigt att Skolverket publicerar de kommande kommentarerna till dessa allmänna råd snarast möjligt, eftersom det är i dessa kommentarer som riktmärkena för gruppstorlekar finns. Riktmärkena är oerhört viktiga för förskolans kvalitet, för barnens trygghet, för förskollärares undervisning och personalens arbetsmiljö.
Ansvarig utredare: Elvira Köhler