Remissvar och skrivelser

Sveriges Lärare lämnar synpunkter på förslag från regeringen och Skolverket kring de frågor som vi arbetar med. Här ser du alla våra remissvar och skrivelser.

  • Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet

    Sveriges Lärare tillstyrker nya sekretessbrytande bestämmelser som kan stärka skolans förebyggande arbete mot brott. Samtidigt avstyrks förslaget om utökad uppgiftsskyldighet mellan skolor, där förbundet varnar för ökad administrativ börda och risk för konflikter med lärarnas yrkesetik.

  • Skolverkets allmänna råd om styrning och ledning av förskolan

    Sveriges Lärare är positiva till att huvudmannens och rektorns ansvar för att analysera personalens kompetensutvecklingsbehov skrivs fram, men vi vill ha ett tillägg om att de även behöver skapa förutsättningar för kompetensutveckling.

  • Förordning om det nationella professionsprogrammet

    Sveriges Lärare ser positivt på att skrivningarna om vad som kan utgöra meriterande utbildning inom professionsprogrammet tydliggjorts. Samtidigt är det beklagligt att viktiga områden inte ingår och ett stort ansvar åvilar nu Skolverket och lärosätena att möjliggöra ett så brett kursutbud som möjligt.

  • Förstärkningsundervisning i skolan

    Sveriges Lärare tillstyrker förslagen om en försöksverksamhet med förstärkningsundervisning i grundskolan. Förstärkningsundervisningen har potential att utjämna elevernas olika förutsättningar och främja skolans kompensatoriska uppdrag. 

  • Utredningen om en reformerad lärarutbildning

    Sveriges Lärare välkomnar flera av lärarutbildningsutredningens förslag, under förutsättning att utbildningarna får ökade ekonomiska resurser. Samtidigt finns det delar som är mer problematiska då de innebär en opåkallad detaljstyrning utbildningarnas innehåll.

  • Skrivelse till skolministern

    I och med budgetpropositionen i september 2024 slog regeringen fast att de ämnar införa en tioårig grundskola från och med höstterminen 2028. I januari 2025 kom en lagrådsremiss om detta som till stora delar bygger på det betänkande, En tioårig grundskola - Införandet av en ny årskurs 1 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (SOU 2021:33), som kom 2021.

  • Åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll

    Sveriges Lärare avstyrker förslaget om ett utökat informationsbyte (anmälningsplikt). Sveriges Lärare anser att det överhuvudtaget inte ska införas att anmälningsplikt och att den i vart fall inte till någon del ska omfatta lärare eller annan personal inom någon del av hela utbildningsväsendet.

  • Skolverkets plattform för digitala nationella prov

    Efter att Skolverket annonserat att deras provplattform stängs ner för vårens nationella prov vill Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare se extra resurser till skolorna för att kunna genomföra vårens nationella prov.

  • Förordning om regelverket för det nationella professionsprogrammet för lärare

    Sveriges Lärare välkomnar att regeringen lyssnat på förbundets synpunkter och nu föreslår tydliga förbättringar jämfört med Skolverkets ursprungliga förslag till professionsprogram. Det finns dock fortfarande behov av justeringar av programmet för att det ska kunna få så hög legitimitet som möjligt i lärarkåren

  • Från överskottsmål till balansmål

    En parlamentarisk kommitté har lämnat förslag om förändringar av det finanspolitiska ramverk som omgärdar statens budget. Sveriges Lärare tillstyrker, som huvudalternativ, kommitténs förslag om ett balansmål, givet att staten övergår till en modell med lånefinansiering av statliga investeringar med långa avskrivningscykler.

Frågor & svar