Den 25 maj firar vi Förskolans dag

Nu är det dags att uppmärksamma allt fantastiskt vi förskollärare och barn lyckas med tillsammans. Här finns affischer om Förskolans dag som du kan skriva ut och sätta upp på jobbet. Visa gärna i sociala medier hur ni firar på #förskolansdag.

Förskola - fristående

Förskolans dag firas som regel den tredje torsdagen i maj. Men om det är Kristi Himmelsfärd då – som i år – skjuts dagen fram en vecka. Det innebär att förskolans dag firas den 25 maj i år. 

Här finns affischer du kan ladda ner och skriva ut själv. (Endast lokalföreningar kan beställa tryckta affischer.)

Den 11 eller 25 maj?

Under senare år har Förskolans dag tidigarelagts en vecka om det är Kristi Himmelsfärd tredje torsdagen i maj. Men den veckan är det även Fritidshemmens dag. Därför har vi valt att fortsättningsvis skjuta fram vårt firande av Förskolans dag till veckan efter Kristi Himmelsfärd. 

Vi förstår att en del förskolor planerat att fira den 11 maj i år. Därför har affischen inget datum i rubriken. Det viktiga är att förskolan firas!  

Om Förskolans dag 

Varje dag främjar vi förskollärare barns lek och lust att lära. Det ska vi vara stolta över!   

Förskolans dag firas en gång om året av barn och vuxna på förskolor runt om i Sverige. Oftast sker det utomhus, inom den ordinarie barngruppen, med roliga aktiviteter som maskerader, tävlingar och fika. 

Visa hur ni firar på #förskolansdag.

Sveriges Lärares politik och arbete med förskolan 

Sveriges Lärare kämpar för att förskollärare ska få bättre förutsättningar. Förskollärare måste vara ett hållbart yrke med mindre barngrupper, fler utbildade kollegor och med goda förutsättningar att undervisa.  

Sveriges Lärare kräver därför att staten lagstiftar om 

  • minimibemanning 
  • förskollärartäthet 
  • ett maxtak för barngruppers storlek. 

Vi kräver också en nationell reglering av förskollärares tid för planering, för- och efterarbete och utveckling av undervisningen.

Nationell skolformsförening för förskolan

En viktig pusselbit i Sveriges Lärares arbete är vår nationella skolformsförening för förskolan, som består av yrkesverksamma förskollärare. De stöttar förbundsstyrelsen genom att ge en inblick i vilka frågor som är viktiga för förskollärare. 

Du kan läsa mer om vår nationella skolformsförening på webbsidan För dig som är förskollärare. 

Frågor & svar