Påverka tjänsteplaneringen
När tjänsteplaneringen görs, även kallad tjänstefördelningen, har du möjlighet att påverka din arbetssituation och dina förutsättningar inför nästa läsår.
I samband med tjänsteplaneringen bestäms hur många ni ska vara och vilka arbetsuppgifter som är prioriterade och rimliga att hinna med.
Ord som ”nerdragning”, ”övertalighet” och ”arbetsbrist” används ibland slarvigt och kan väcka onödig oro. Det är ganska ovanligt att tjänsteplaneringen leder till att lärare sägs upp men hör du något som gör dig fundersam, kontakta ditt ombud eller din förening.
Tjänsteplaneringen innebär också kartläggning av vilka förutsättningar som finns och vilka förutsättningar som krävs. Din chef har ansvaret för din arbetsmiljö. För att hen ska kunna ta det ansvaret och för att du ska kunna påverka din arbetsmiljö krävs att ni för en "uppdragsdialog" om det här.
Checklista tjänsteplanering
Alla arbetsuppgifter ska tas med. Varje uppgift bör kunna tidsättas och prioriteras. Sortera gärna under några rubriker, exempelvis:
• Undervisning
• Undervisningsanknutet arbete
• Arbetsuppgifter som tar tid och inte kan väljas bort
• Annat lärararbete
• Uppgifter som andra än lärare kan utföra
När du sorterat dina arbetsuppgifter skapar du en tydlighet som underlättar diskussionen om din arbetstid och det blir lättare att göra prioriteringar.
Kom ihåg att ta med arbetsuppgifter som inte kan schemaläggas men som kommer att ta tid under året. Exempel: samtal med kollegor som ber att få prata med dig eller stöd till elever som behöver din hjälp eller har gjort sig illa.
Om du har förtroendearbetstid ska du skilja på arbetsuppgifter som ska utföras under reglerad arbetstid respektive förtroendearbetstid. Under din reglerade arbetstid ska du utföra arbetsuppgifter som arbetsgivaren har bestämt att du ska göra.
Hur används din arbetstid bäst?
Gör du uppgifter som inte kräver lärarkompetens? Används din kompetens på bästa sätt?
Utgå från ditt kärnuppdrag som lärare: att undervisa. Du behöver ha tillräckligt med tid för undervisningsrelaterat arbete, till exempel planering, uppföljning och utvärdering.
Fundera på vilka av dina andra arbetsuppgifter som behöver utföras av en lärare och vilka som andra yrkesgrupper kan eller bör utföra.
Hur gör du om planeringen spricker?
Om något oförutsett inträffar, ska du veta vilka uppgifter du kan och inte kan välja bort. Om detta inte är uttalat av arbetsgivaren kan du göra ett eget förslag och diskutera det med din chef, men i slutändan är det chefens beslut och ansvar.
Uppskatta hur lång tid varje arbetsuppgift tar under året eller i genomsnitt en vanlig arbetsvecka.
Utgå från dina erfarenheter under året som gått. Tidsåtgången kan förstås variera, till exempel beroende på antal elever, antal ämnen, elevernas behov och om arbetsuppgiften är ny för dig.
Om du inte har tillräckligt med tid för kärnuppdraget behöver något ändras.
• Har du under året haft svårt att hinna med ditt uppdrag under arbetstid?
• Har du sett tecken hos dig själv på att din arbetssituation kan vara ohälsosam?
• Skulle du ha möjlighet att klara uppdraget med det schema och de förutsättningar du har i år?
• Finns det arbetsuppgifter du riskerar att inte hinna med?
• Finns balans mellan tiden för undervisning, för- och efterarbete och för att utveckla din undervisning?
• Finns det skäl att anta att belastningen blir riskabelt hög vissa perioder?
Sammanställ det du kommit fram till. Analysera och beskriv dina möjligheter att möta de krav som ställs på dig.
Nu har du ett bra underlag för samtal med din chef. Tycker ni båda att ditt uppdrag och dina förutsättningar ser rimliga ut är det bra. Men om ni inte tycker lika så ska du vara noga med att göra det tydligt. Det är viktigt att dokumentera vad ni tagit upp och kommit fram till, till exempel om det finns risk att planeringen inte håller. Om ni inte är överens bör du prata med ditt ombud om din situation.
Du kan också prata med dina kollegor om hur ni håller koll på uppdragen, arbetstiden och belastningen.
Följ stegen ovan och ta hjälp av Schemakollen eller de partsgemensamma dialogstöden.
Din arbetstid
Det är skillnad på ferie- och semestertjänst
Ferietjänst innebär att hela årets arbetstid är förlagd i anslutning till läsåret. Alternativet är att ha så kallad semestertjänst, då du arbetar förutom när du har semester.
Ditt avtal
Övertid ska ersättas
När du som är lärare i skolan eller förskolan ska jobba övertid ska den vara beordrad eller godkänd av närmaste chef. Och du ska ha särskild ersättning för det.
Så säger lagen
Du har rätt till rast och paus
Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt för dig som arbetar med människor. Det vet vi ju om, men ändå blir det inte alltid av. Tar du rast varje dag?