Bidra med ditt engagemang – så vi blir det jättefack vi har kraften att vara

I dag, den 28 april, är det den Internationella arbetsmiljödagen, en dag instiftad av FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO, som varje år uppmärksammar det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Dagen är en viktig påminnelse om något som borde vara självklart: ingen ska bli sjuk, skadad eller utmattad av sitt arbete.

Förbundsordförande Anna Olskog, Sveriges Lärare.

Just i år har arbetsmiljödagen tema på digitaliseringens inverkan på arbetsmiljön – något som i skolans värld blev tydligt i och med Skolverkets haveri där de digitala nationella proven ställdes in med kort varsel under våren. Sveriges Lärare krävde att skolorna skulle kompenseras för det merarbete som uppstod och glädjande nog blev vi lyssnade på när regeringen sköt till 82 miljoner kronor i vårändringsbudgeten till just detta. En liten summa i det stora hela, men ett steg i rätt riktning. En facklig seger som visar att det går att påverka! 

 I förskolan och skolan vet vi hur mycket en fungerande arbetsmiljö betyder. Vi lärare, studie- och yrkesvägledare jobbar varje dag med framtiden – men gör det ofta i en vardag som är för tuff. Det kan vara för stora undervisningsgrupper, hög arbetsbelastning, otydliga uppdrag eller bristande lokaler. Och när arbetsmiljön brister, drabbar det både personalen och eleverna.  

Ombuden bär arbetsmiljöarbetet

Mitt i detta står en ovärderlig kraft: arbetsplats- och skyddsombuden. Ni har en otroligt viktig roll i arbetet med hur läraruppdraget ska bli mer hanterbart. Vi vet alla vad det är som krävs: reglerad tid för planering, för- och efterarbete och ett maxtak för hur många undervisningstimmar som vi ska hinna med. Detta måste vi driva tillsammans, på varje arbetsplats måste vi prata om behovet av regleringar. Och det är där ombuden kommer in. Först när vi har ombud på varje arbetsplats kan vi bli det jättefack som står starka och kan påverka på riktigt. 

Arbetsplatsombuden har en verklig möjlighet att påverka. Tveka inte att ta chansen att engagera er. För er egen och era kollegors skull. Men också för hela det framtida skolväsendets skull. Ska vi fortsätta orka kämpa, måste vi vara många som driver de frågor som är viktiga för att göra läraryrket hållbart och möjligt att växa och utvecklas i. Den unika inblick som ett arbetsplatsombud får i hur arbetsplatsen styrs är ovärderlig. Ni kan förmå arbetsgivare att tänka rätt och förstå att reglering av lärares arbetstid är en stor del av lösningen. Du kan göra verklig skillnad och vi gör jobbet tillsammans, i Sveriges Lärare hjälps vi åt.  

Ni skyddsombud har en särställning när det kommer till möjligheter att påtala arbetsmiljöproblem. Ni ser risker innan de blir problem. Ni agerar när stressen sätter spår. Ni anmäler, dokumenterar, kräver åtgärder – och är obekväma när det krävs. Det är tack vare er som många av våra kollegor slipper stå ensamma när arbetsmiljön sviktar. I den eskalerande utveckling av hot och våld i skolan, är ni viktigare än någonsin.  

Men paradoxalt nog har många ombud svårt att få tid för sitt viktiga uppdrag. Det är långt ifrån självklart att ombudsrollen ryms inom tjänsten. Ibland bemöts uppdraget med motstånd – ibland till och med misstänkliggörande. Det är oacceptabelt. Att vara ombud är ingen hobby. Det är ett lagstadgat uppdrag med en nyckelroll i skolans arbetsmiljöarbete. När ombud hindras i sitt arbete, är det inte bara ett arbetsmiljöproblem – det är ett demokratiskt problem. 

Arbetsmiljöarbete handlar om just det: att ingen ska behöva vara ensam. Att vi hjälps åt, tar ansvar och bygger en bättre arbetsvardag – tillsammans. 

Tillsammans gör vi skillnad – varje dag

Därför vill jag idag rikta ett varmt och uppriktigt tack till er, alla våra arbetsplats- och skyddsombud runt om i landet. Ni står på barrikaderna varje dag. Ofta i det tysta, men alltid med kraft. Ni är en bärande del av förskolans och skolans viktigaste trygghetssystem. Utan er blir skyddet svagare. Med er blir förskolan och skolan starkare. 

Sveriges Lärare kommer aldrig att släppa taget om arbetsmiljöfrågorna. Vi vet att de är avgörande, inte bara för vår hälsa, utan också för undervisningens kvalitet, för elevernas trygghet – och för hela skolans framtid. 

Så låt Internationella arbetsmiljödagen bli mer än bara en markering i kalendern. Låt den bli ett tillfälle att stanna upp, lyssna på varandra – och hylla er som varje dag står upp för en bättre arbetsmiljö. Och låt oss samtidigt kräva bättre villkor för de som tar det ansvaret. 

Vi gör det tillsammans. Och vi ger oss inte. 

Anna Olskog
Förbundsordförande, Sveriges Lärare

Frågor & svar