Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Ny rapport visar att lärarnas arbetsbelastning är ohållbar

Över hälften av Sveriges lärare och förskollärare har en ohållbar arbetsbelastning och tre av tio är på bristningsgränsen för vad de orkar.

Lärare  arbetar vid skrivbord i ett mörk rum sen kvällstid.

Studien Brinna, brann, utbränd som publiceras av Sveriges Lärare i dag, har tittat på i vilken utsträckning lärare och förskollärare är utmattade och riskerar att drabbas av utmattningssyndrom.

Över hälften av lärarna upplever att de en gång i veckan eller mer är känslomässigt dränerade av sitt jobb.  

– Det här är skrämmande siffror och måste tas på allra största allvar. Utan lärare som kan utföra sitt viktiga arbete utan att bli sjuka på kuppen, faller hela skolsystemet, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.  

En av fyra lärare känner sig utbrända minst en gång i veckan. Det finns en påtaglig risk att lärare blir sjukskrivna och lämnar yrket för gott.  

– Nu krävs det långtgående satsningar på lärarnas arbetsmiljö, inte bara för den enskilda individens skull utan för att upprätthålla en skola av hög kvalitet.

– Allt från klasstorlekar, dokumentationskrav och planeringstid måste regleras, så läraryrket kan bli hållbart och attraktivt, säger Åsa Fahlén.

Läs hela rapporten "Brinna, brann, utbränd".

Frågor & svar