Education Internationals solidaritetsfond 

Sveriges Lärare visar solidaritet med våra systerorganisationer runtom i världen på flera olika sätt.

Världslärardagen

Vi arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete, vi skriver protestbrev när kollegors fackliga och mänskliga rättigheter hotas, men ibland behövs kortsiktigt ekonomiskt stöd till lärarorganisationer i kritiska situationer.

För att göra detta möjligt finns Education Internationals solidaritetsfond som används till att:

  • utveckla samarbetsprogram med enskilda lärarorganisationer för att hjälpa dem att utveckla sin organisation samt
  • hjälpa medlemsorganisationer i kriser såsom naturkatastrofer, svält, krig, förföljelse eller andra livshotande situationer; denna kortsiktiga lättnad kommer att bidra till att säkerställa organisationens och/eller dess medlemmars överlevnad under en viss kris.

Tillsammans gör vi skillnad! 

Många av Education Internationals medlemsorganisationer, till exempel Sveriges Lärare, ger ett årligt bidrag till fonden. 

Under 2024 har fonden gjort flera viktiga insatser, till exempel:

  • Kapacitetsutveckling: Stöd till lärarfack i 18 länder till kampanjer för ökad utbildningsfinansiering. Rent konkret har insatserna handlat om metoder för att analysera och följa upp utbildningsbudgeten i varje land, utveckla fackens opinionsbildning kring finansiering av skolan och kurser i förhandlingsteknik.
  • Palestina: Stöd till lärare och elever i Gaza och Västbanken. Initiativet inkluderar direkt humanitärt till dem som drabbats av kriget, utbildning för lärare i social-emotionellt lärande (SEL), och en studie om lärarlöner i Palestina som ska ligga till grund för påverkansarbete.
  • Libanon: Stöd till arbete i skolor som fungerar som skyddsrum och för att stärka kommunikationen mellan lokala avdelningar.
  • Ukraina: Stöd som samlats in tidigare används av lärarorganisationen TUESWU för att hjälpa medlemmar som drabbats av kriget och till att återuppbygga ett fackligt utbildningscenter med skyddsrum.
  • Tchad och Iran: Stöd i svåra politiska situationer och förföljelse av lärarorganisationer.
Frågor & svar