Sveriges Lärare har valt OFR

Sveriges Lärare har fattat beslut om att tillhöra förhandlingsorganisationen OFR.

Gymnasieskola - porträtt

Onsdag den 1 februari fattade förbundsstyrelsen i Sveriges Lärare beslut om att förbundet ska tillhöra Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR. Maximering av det fackliga inflytandet och möjligheten att företräda dig som medlem och dina kollegor har vägt tungt i beslutet.

För dig som är statligt anställd innebär det här större och bättre inflytande över dina villkor och din arbetsvardag.

Som medlem i Sveriges Lärare (oavsett om du tidigare var medlem i Lärarnas Riksförbund eller Lärarförbundet) kommer du att företrädas av Sveriges Lärare i årets lönerevision, i samverkan på arbetsplatsen och om du behöver enskilt stöd.

– Att Sveriges Lärare nu kommer tillhöra och verka inom OFR är bra. Nu kan vi jobba för att stärka den fackliga närvaron lokalt och se till att våra medlemmars inflytande över sin arbetssituation ökar, säger Mathias Åström, Sveriges Lärares förhandlingschef.

Här har vi sammanställt en rad frågor som kan ge svar på vad som gäller för dig som är medlem i Sveriges Lärare.

Frågor och svar

Inom staten finns tre motparter till Arbetsgivarverket. Eftersom många olika fackförbund är verksamma inom staten har vi organiserat oss i förhandlarorganisationer. Lärarförbundet tillhörde Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) och Lärarnas Riksförbund tillhörde Saco-S (Sveriges akademikers centralorganisation inom staten).

Genom medlemskapet i OFR får Sveriges Lärare större inflytande såväl centralt som lokalt och kan bygga en stark närvaro inom det statliga området.

Nej, du behöver inte göra någonting. Ditt medlemskap i Sveriges Lärare gör att du automatiskt övergår till OFR.

Det innebär att Sveriges Lärare får större möjligheter att stötta dig och du får större och bättre inflytande över dina villkor och din arbetsvardag.

Saco är en paraplyorganisation för 21 fackförbund för akademiker, som framför allt bedriver opinionsbildning för att förbättra villkoren för Sveriges akademiker. Saco-S är en förhandlingsorganisation som består av de Sacoförbund som har statligt anställda medlemmar. Saco-S tecknar kollektivavtal och företräder alla akademikerförbunds medlemmar lokalt.

Nej! Valet av förhandlingsorganisation har inget med centralorganisationen Saco att göra. Sveriges Lärare kommer fortsätta vara medlemmar i centralorganisationen Saco. Tillsammans med de andra 21 fackförbunden kommer vi fortsätta påverka för att utveckla och förbättra löner, arbetsmiljö och villkor för dig och Sveriges alla akademiker. Läs mer om Saco.

Sveriges Lärare får nu en tydlig roll i det lokala partsarbetet. Samarbetet med övriga förbund i OFR ger den kollektiva styrkan samtidigt som Sveriges Lärare har möjlighet att framföra Sveriges Lärares åsikter där lärarprofessionen har egna uppfattningar. Det är en väldig styrka jämfört med alternativen.

Sveriges Lärare och Sulf (Sveriges universitetslärare och forskare) är båda viktiga förbund i det breda arbetet att lyfta bildningens betydelse för Sverige. Båda förbunden finns inom Saco och det finns en stark tradition av samarbete. Sveriges Lärare är mycket angelägna om ett bra och konstruktivt samarbete även framåt då vi tillsammans har många kontaktytor och gemensamma frågor. Sveriges Lärare ser fram mot att fortsätta samarbetet med Sulf.

Sveriges Lärare bygger på att medlemmar är engagerade i att förbättra för alla medlemmar oavsett var de finns. Du som har haft ett förtroendeuppdrag är viktig och ditt engagemang för medlemmarna kommer kunna fortsätta. Exakt hur roller utvecklas och förändras kommer behöva diskuteras inom varje myndighet.

Som medlem i Sveriges Lärare (oavsett om du tidigare var medlem i Lärarnas Riksförbund eller Lärarförbundet) kommer du att företrädas av Sveriges Lärare i årets lönerevision, i samverkan på arbetsplatsen och om du behöver enskilt stöd.

Nej!

Tidigare medlemmar i Lärarnas Riksförbund omfattas av villkors- och löneavtalet som tecknats av Saco-S, till och med 2023-09-30. Därefter kommer OFR/S,P,O:s kollektivavtal att gälla.

Tidigare medlem i Lärarförbundet omfattas av villkors- och löneavtal som tecknats av OFR/S,P,O. Det avtalet gäller till och med 2023-09-30.

Frågor & svar