Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Nu är vi Sveriges Lärare

1 januari 2023 bildades Sveriges Lärare och nu finns hela lärarkåren samlad i ett nytt storfack.

Fyra händer

I maj 2022 tog Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det historiska beslutet att lägga ner nuvarande förbund och istället bilda ett nytt gemensamt förbund för lärare och studie- och yrkesvägledare.

– Sveriges Lärare blir en samhällskraft att räkna med för att förbättra skolans och lärarnas status och arbetsvillkor. Vi kommer utgöra en stark lärarfacklig röst med tydliga krav på beslutsfattarna om ökat statligt ansvar för kvalitet och likvärdighet, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i etableringen av Sveriges Lärare.

Med över 300 000 medlemmar är vi landets tredje största fackförbund och det största akademikerförbundet. Vi är en kraft att räkna med på varje arbetsplats.

– Styrkan i det nya blir bland annat att vi ser till de olika lärarkompetensernas behov inom de olika skolformer som finns. På så sätt kommer Sveriges Lärare att samla lärarkåren och samtidigt värna alla medlemmars spetskompetenser och yrkesskicklighet, säger Åsa Fahlén, ordförande för etableringen av Facken inom Utbildning.

Så här styrs Sveriges Lärare

Sveriges Lärare har idag en gemensam förbundsstyrelse, bestående av Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds tidigare förbundsstyrelser, fram till kongressen våren 2024.

Förbundsordförande är Johanna Jaara Åstrand fram till den 31 juli 2023 då ordförandeskapet växlas över till Åsa Fahlén fram till kongressen 2024 som väljer förbundsordförande och förbundsstyrelse för Sveriges Lärare.

 

MER INFORMATION

Frågor och svar

Vad är Sveriges Lärare? Vem får bli medlem och vad kostar det? Vi har listat svar på några av de vanligaste frågorna vi får om Sveriges Lärare och vad det innebär för dig som är eller funderar på att bli medlem.

Använd ditt medlemskap

Förskola - detaljbild

Utforska dina medlemsförmåner

Som medlem har du tillgång till riktigt bra medlemsförmåner som lönecoachning, försäkringar, inspiration, rabatter och förhandlingshjälp. 

Frågor & svar