Sveriges lärares dag 2025

I år är Sveriges lärares dag den 3 september. Denna dag är tillägnad alla fantastiska lärare i vårt land i alla skolformer och verksamheter.

Leende gymnasielärare i samtal med elever under lektion.

Första onsdagen i september varje år infaller Sveriges lärares dag, det som tidigare kallades för Skolans dag. En dag för alla lärare. Vi vill uppmärksamma de ovärderliga insatser som görs för barn, elever och studenter men också för samhället i stort. 

Hur uppmärksammar vi Sveriges lärares dag?

Under denna dag vi vill uppmärksamma politiker, arbetsgivare och allmänhet extra mycket på att lärare behöver rätt förutsättningar för sitt viktiga samhällsbärande uppdrag.

Vi syns i media

Vill vi att våra barn och elever ska vara väl rustade att möta framtidens utmaningar så måste politiken prioritera skolväsendet. Om vi verkligen menar att skolan är en del av vårt demokratiska försvar, måste vi agera nu. Därför kommer vi att synas med debattartiklar och insändare denna dag – håll utkik!

Skriv ut och sätt upp en affisch

Du kan vara med och påverka genom att skriva ut och sätt upp en affisch på din arbetsplats, där vi lyfter följande punkter som vi driver:

  • Staten tar huvudansvar för finansiering, resursfördelning och likvärdighet i hela skolväsendet.
  • Maxtak på undervisningstiden samt garanterad tid för för- och efterarbete införs.
  • Lagstiftning om maxtak på barn- och undervisningsgruppernas storlek införs.

Till affischen

Vad händer hos dig?

Många av våra föreningar har särskilda aktiviteter under Sveriges lärares dag, så fråga din förening om det finns några planer lokalt. 

Öppen föreläsning för alla lärare

På Sveriges lärares dag bjuder vi in till en föreläsning med Bob Hansson, en av Sveriges mest omtyckta och lästa poeter och författare. Föreläsningen spelas in och går även att se i efterhand. Tipsa gärna dina kollegor, som ännu inte är medlemmar, att anmäla sig.

Onsdag 3 september kl 18.30-20.00

Snällhet som superkraft – vägen till större arbetsglädje

Bob Hanssons insiktsfulla föreläsning baseras på forskning om effekterna av att vara snäll. Bland annat arbetar man bättre, skapar effektivare team och faktiskt blir lyckligare. För snällhet är inte att vara till lags. Det är att ta ansvar. För sig själv, för andra och för att arbetslivet ska vara hållbart i längden. 

Frågor & svar