Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Kommunala avtalsrörelsen 2024

Här samlar vi senaste nytt från den avtalsrörelse som gäller lärare och studie- och yrkesvägledare inom kommun, region och Sobona-arbetsgivare.

Just nu pågår förhandlingarna med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Den 31 mars 2024 löper det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 21, ut. 

Vi driver bland annat:

  • Att lärares och studie- och yrkesvägledares löner prioriteras och uppvärderas. För det krävs en löneutveckling minst i nivå med den övriga arbetsmarknaden!  
  • Att det ska finnas balans mellan uppdragets olika delar - en reglering behövs av förhållandet mellan undervisning och för- och efterarbete, liksom planeringstid.  
  • Att tid och förutsättningar säkras för kontinuerlig fortbildning och kompetensutveckling. 

Du kan läsa våra krav i sin helhet nedan. 

Vanliga frågor och svar

300 000 medlemmar

Grundskola - gruppbild

Du vill väl vara med?

De allra flesta lärare och studie-och yrkesvägledare är medlemmar hos oss. Många väljer att vara med för att inte gå utan stöd och trygghet i osäkra tider. Välkommen du också!

Nyfiken?

Grundskola - porträtt

Så går en avtalsrörelse till

En avtalsrörelse innehåller många steg. Med hjälp av vår avtalsrörelseskola hänger du med i svängarna under förhandlingarna.

Lärarpodden

Kollektivavtal ger inflytande på jobbet

Vad är ett kollektivavtal och vad är det som ingår egentligen? Lyssna när förhandlingscheferna Mathias Åström och Elisabet Mossberg ger svar på frågor om hur du kan använda ditt kollektivavtal för att få inflytande på arbetsplatsen. 

Kurs om hur avtalsrörelse fungerar

Lär dig hur den svenska modellen fungerar, hur det går till när Sveriges Lärare tecknar kollektivavtal, och hur du kan engagera dig i förbundet. En interaktiv kurs på cirka 15 minuter som du kan gå när du vill. 

Webbutbildning

Högskola - övrigt

Kollektivavtal – varför då?

Få koll på vad ett kollektivavtal är, och hur den svenska modellen fungerar. Du går kursen i din webbläsare – det tar bara 20 minuter. 

Kollektivavtalet

Gymnasieskola - porträtt

Hur ser villkoren ut?

Kolla upp det som är viktigt för dig på din framtida arbetsplats – till exempel vad som gäller vid föräldraledighet eller tjänstepension. Saknar arbetsgivaren kollektivavtal? Kontakta oss!

Därför tjänar du på att att ha kollektivavtal

90 000 kronor om året, ungefär så mycket får du i totalt värde tack om du har ett kollektivavtal. Med kollektivavtal kan ni också få större möjligheter till information och inflytande på arbetsplatsen. Sveriges Lärares förhandlingschef Mathias Åström reder ut i frågan.

Frågor & svar