Det här undrar många lärarstudenter inför första jobbet

Ska jag gå med på en ingångslön? Kan jag bli tillsvidareanställd innan jag fått min lärarlegitimation? Här är svaren på frågor många ställer sig inför första jobbet.

Vanliga frågor inför första jobbet

Ja, som nyutbildad lärare har du alltid rätt till en introduktionsperiod med mentor under ett år oavsett när det drar igång.

Skolverket om vad som gäller:

"Nyanställda lärare och förskollärare med behörighetsgivande examen har rätt till en introduktionsperiod, om de inte har fått en sådan tidigare. Huvudmannen är inte skyldig att erbjuda en introduktionsperiod om läraren eller förskolläraren anställs i högst 30 dagar."

Så ska introduktionsperioden fungera

Ja, det kan du men arbetsgivaren skriver ett avtal med dig om en allmän visstidsanställning fram till dess att du fått din legitimation. I anställningsavtalet ska det stå att du får en tillsvidareanställning när du kan visa upp din legitimation om det är något ni kommit överens om. Om du ska ha en ny löneförhandling när legitimationen är klar, behöver det också framgå av avtalet.

Det här ska stå i ditt anställningsavtal

Du kan se om arbetsgivaren har kollektivavtal genom att titta i annonsen, söka på webben eller ringa till Sveriges Lärare på 077-515 05 00.

De flesta arbetsgivare inom vår värld har kollektivavtal men det är viktigt att kolla upp, för vid en anställning på en arbetsplats utan kollektivavtal regleras villkoren enbart utifrån lagstiftningen och det som skrivs in i ditt anställningsavtal.

Utan kollektivavtal riskerar du till exempel att gå miste om löneförhandlingar, inflytande och trygga försäkrings- och pensionsvillkor.

Guide till alla kollektivavtal

Det finns inga ingångslöner i våra kollektivavtal. Lärares löner sätts individuellt och det finns inget facit för vad som är rätt lön. ”Ingångslönen” är alltså något arbetsgivaren har hittat på själv.

Den är egentligen bara ett bud i förhandlingen precis som det du föreslår när du begär en viss lön. I slutändan måste ju både du och arbetsgivaren vara överens om en lön för att kunna avtala om en anställning.

Om du får svaret att det är ingångslöner som gäller, kontakta Sveriges Lärare. Lönerna ska vara individuella och marknadsanpassade – och läraryrket är ett bristyrke!

Du och arbetsgivaren måste komma överens för att kunna avtala om en anställning. Här har marknadsläget stor betydelse, på gott och ont. Därför är det bra att söka flera jobb. Du ökar chansen att hitta det bästa jobbet och med fler erbjudanden får du en bättre förhandlingsposition.

Kolla lönestatistiken, prata med Sveriges Lärare lokalt ta stöd av våra lönecoacher och ta i ordentligt för det kommer att bli en förhandlingssituation. Det kan hända att rektor säger att hen inte får sätta så hög lön utan att prata med HR-avdelningen. Ha is i magen då och säg att hen får återkomma när hen har gjort det.

Ta också reda på om du ingår i nästa löneöversyn eller om ni ska ta höjd för det i din första lön. Det kan vara bra att det står i anställningsavtalet om du ska ingå i löneöversynen eller inte.

Lyft fram allt som du tycker är relevant för det jobb du söker utifrån dina erfarenheter och din kompetens. Söker du till exempel språklärartjänst och har arbetat utomlands så är ju det värt att lyfta in. 

Markera samtidigt att du i grunden erbjuder en tjänst som är efterfrågad på arbetsmarknaden genom att du har en utbildning och en behörighet som arbetsgivaren behöver och en kompetens som du har satsat engagemang, tid och pengar i.

Var medveten om att den lön ni kommer överens om vid anställningen oftast har betydligt större betydelse för din lön än löneutvecklingen under de kommande åren.

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Du kan få personligt stöd

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig! 

Frågor & svar