Årlig rapport över arbetstagares villkor i världen

Varje år släpps rapporten Global Rights Index som berättar om fackliga rättigheter och arbetstagares villkor i världen. Rapporten tas fram av den internationella fackliga organisationen International Trade Union Confederation, ITUC.

Karta

Den internationella fackliga organisationen International Trade Union Confederation, ITUC ger ut årliga rapporter över situationen för arbetstagare och fackligt aktiva runt om i världen. De sammanställer en lista på länder där arbetstagare utsätts för kränkningar av fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter.

I Sverige är det Union To Union, vår gemensamma biståndsorganisation, som sammanställer materialet på svenska.

Global Right Index 2023

Global Rights Index 2023, som kartlägger hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras, är världsfacket ITUC:s tionde rättighetsindex.

Granskningen visar på en fortsatt negativ utveckling där 77 procent av länderna förbjöd arbetstagare att gå med i facket, 87 procent av länderna har inskränkt strejkrätten och 42 procent av länderna begränsade yttrande- och organisationsfriheten.

Se kortfilm från Union to Union om den senaste rapporten:

Rapporten listar världens tio sämsta länder för arbetstagare. Ecuador och Tunisien är nykomlingar på fackets bottenlista.

  • Bangladesh
  • Belarus
  • Eucador
  • Egypten
  • Eswatini
  • Filippinerna
  • Guatemala
  • Myanmar
  • Tunisien
  • Turkiet

I Filippinerna har Sveriges Lärare direkt stöd till de lokala lärarfacken. I Ecuador, Eswatini och Guatemala sker det via regionala stöd.

Läs mer om Global Rights Index på Union To Unions webbplats.

Reportage om Filippinerna

När Ophelia Tabacon kom hem till Filippinerna från en resa till Sverige möttes hon av en obehaglig upptäckt som kom att förändra hennes liv totalt. I hennes hemstad Cagayan de Oro på ön Mindanao i södra delen av landet hängde affischer och banderoller där hon anklagades för att vara med i gerillan och därmed klassas som terrorist.

Kort därefter framkom det att polisen utfärdat en arresteringsorder mot henne.  

Läs hela reportaget om Ophelia här.

Engagera dig

Ditt engagemang i internationella frågor är oerhört viktigt. I Sveriges Lärare kan vi hjälpa dig att utveckla det.

För medlemmar

Fackliga studiebesök utomlands

Vill du bredda och fördjupa ditt internationella perspektiv? Då ska du söka Sveriges Lärares stipendium för fackliga studiebesök utomlands. Stipendiet delas ut två gånger per år.

Så agerar vi när fackliga rättigheter kränks

Sveriges Lärare agerar när vi får in en uppmaning från vårt världsfack Education International. Så fort som det bara går skriver vår ordförande under ett protestbrev som sedan mejlas till det berörda landets myndigheter.

Frågor & svar