5 vanliga frågor till Sveriges Lärare

Du som är medlem har tillgång till personlig rådgivning av våra experter. Varje år svarar de på 100 000 frågor om allt från lön och arbetsmiljö till föräldraledighet och sjukdom.

Det här undrar många medlemmar

Förbered dig! Kolla lönestatistiken som medlemmar har tillgång till, utgå ifrån det som är överenskommet inför er lokala löneöversyn, värdera dina insatser utifrån gällande lönekriterier och prata med någon av våra lönecoacher. Om du inte redan vet vad som gäller inför löneöversynen, prata med din arbetsgivare eller Sveriges Lärare lokalt.

7 tips för lönesamtalet

Det beror på vilket avtal du tillhör, hur länge du jobbat och vilken typ av anställning du har. Till exempel har du en uppsägningstid på tre månader om du jobbat mer än ett år hos en kommunal arbetsgivare. Du och din arbetsgivare kan ha kommit överens om något annat än det som är reglerat i kollektivavtalet. Det brukar i så fall stå i ditt anställningsavtal.

Se vad som gäller för ditt avtal

Det beror på vilket kollektivavtal som är aktuellt. 

Om du är anställd inom kommun eller region behöver du ansöka om ledighet tre månader i förväg. Hos andra arbetsgivare är det vanligtvis två månader. Ta gärna kontakt med oss för att se vad som gäller för just dig.

Om det saknas kollektivavtal gäller Föräldraledighetslagen: anmäl minst två månader innan. Om du är osäker kan du kontakta oss för att se vad som gäller för just dig. Det är bra att berätta för din arbetsgivare i god tid att du ska ha barn, så att hen får tid på sig att rekrytera en vikarie.

Att tänka på innan föräldraledighet

Arbetsgivaren kan låta dig vara tjänstledig med bibehållen lön för så kallad enskild angelägenhet. Oftast handlar det om att någon nära anhörig går bort, men det kan finnas andra fall. I det kommunala avtalet kallas det ledighet för enskild angelägenhet, i avtal med fristående arbetsgivare brukar det kallas permission.

Läs mer om vad som står i ditt avtal

Signalera till er chef att tiden inte räcker till så att hen har möjlighet att åtgärda. Med vårt verktyg Schemakollen får ni koll på om arbetstidsschemat stämmer överens med avtalet och ett underlag för att visa på bristerna i planeringen.

Hör av er till Sveriges Lärare om ni behöver stöd i dialogen med arbetsgivaren.

Fler frågor och svar

Har du något du undrar över? Du kan hitta svar på fler frågor i

Sök på det du är intresserad av att veta mer om. 

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Du kan få personligt stöd

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig! 

300 000 medlemmar

Grundskola - gruppbild

Du vill väl vara med?

De allra flesta lärare och studie-och yrkesvägledare är medlemmar hos oss. Många väljer att vara med för att inte gå utan stöd och trygghet i osäkra tider. Välkommen du också!

Frågor & svar