Kruditéer med tillbehör
Fixa i ordning en massa fräscha grönsaker som till exempel broccoli, sugar snaps, rädisor, blekselleri, paprika, blomkål och bönor som du placerar fint i små behållare i kylskåpet. Sedan är det bara att plocka fram när du behöver ett snack eller mellanmål.
Har du barn är det ett perfekt sätt att hålla dem lugna och få i dem lite nyttigheter när de är som hungrigast, under tiden du lagar middag. De olika sorters dippar och röror man kan servera grönsakerna med är oändliga. Våra favoriter är dessa tre enkla och snabba röror – hummus med koriander, lime och jalapeño, ört- och vitlöksdipp samt feta- och ajvarröra.
Hummus med koriander, lime och jalapeño
Cirka 3 dl
1 förpackning kokta kikärtor á 390 g
2 msk tahini (sesampasta)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 jalapeño, urkärnad och hackad
saft och skal från 1 lime
1 dl färsk koriander
ca ½ dl vatten
salt
Gör så här
- Sila av spadet från kikärtorna.
- Mixa tahini, vitlök, jalapeno och limesaft. Mixa i ca 1 minut tills det bildas en fast kräm.
- Tillsätt lite vatten och mixa lite till.
- Tillsätt kikärtorna och koriander, och fortsätt mixa. Tillsätt eventuellt mer vatten och fortsätt mixa till en slät och krämig hummus.
- Smaka av med salt.
Ört- och vitlöksdipp
Cirka 3 dl
3 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk italiensk salladskrydda
1 msk hackad persilja
rivet skal från ½ citron
salt och peppar
Gör så här
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Feta- och ajvarröra
Cirka 3 dl
150 g feta
1 ½ dl crème fraîche
ca 1 msk honung
ca 2 msk Ajvar (mild eller stark)
Gör så här
Mixa feta, crème fraîche, honung och Ajvar till en kräm.