Bananbröd sötat med dadlar och valnötter

Cirka 12 skivor

Recept på bananbröd.  Skapat av Eisenman.

Detta saftiga och goda bananbröd (som egentligen är en mjuk kaka) får sin sötma från bananer och dadlar. Det passar perfekt som mellanmål, antingen som det är eller toppat med till exempel färskost och frukt, bär, nötter och frön. Du kan lyxa till det genom att ringla över lite honung, lönnsirap, nöt- eller frösmör. Desto mognare bananerna är desto sötare är de. Därför är detta bröd ett utmärkt sätt att ta vara på övermogna bananer.

100 g smör eller kokosfett
200 g urkärnade dadlar
2 medelstora bananer
2 ägg
1 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter
1 dl kokosflingor
¼ tsk salt 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform.
  2. Smält fettet och låt svalna.
  3. Mixa bananerna och dadlarna till en smet. Rör ner äggen, ett i taget, i smeten. Tillsätt fettet.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med gräddfil, nötter och kokos.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ungefär 1 timme. Bananbrödet är färdigt när en provsticka är torr. Täck med folie om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna helt.

Tips! Det går bra att byta ut valnötter mot andra nötter eller till exempel solros- eller pumpakärnor. Det är också gott att tillsätta torkad frukt, som till exempel russin, torkade tranbär eller torkade fikon i smeten.

Frågor & svar