Löneprocessen i kommuner
Kollektivavtalet mellan Sveriges Lärare och Sveriges kommuner och regioner ålägger arbetsgivarna att genomföra en årlig översyn av lönerna. Här beskriver vi de olika delarna av översynen och hur vi tillsammans kan påverka lönerna.
Det är endast hos arbetsgivare med kollektivavtal som rätten till en årlig översyn av lönerna finns. Sveriges Lärares olika kollektivavtal skiljer sig åt eftersom förutsättningarna är olika beroende på om arbetsplatsen är exempelvis kommunal, föräldradriven eller tillhör en större friskolekoncern.
Här beskriver vi hur reglerna ser ut i HÖK 21 som gäller i kommuner och regioner.
Möjligheten för dig och dina kollegor att påverka börjar redan efter att årets nya löner börjat gälla från 1 april.
Förklaring av stegen
Kollektivavtalet kräver att arbetsgivaren gör en uppföljning och analys av lönenivåer och lönestruktur. Detta ska göras uppdelat på olika lärarkategorier samt studie- och yrkesvägledare. Särskild vikt ska läggas på kompetens, särskilt ansvar, yrkesskicklighet och erfarenhet som bidrar till verksamhetens mål sett över tid.
Så här tydliga krav på analys per yrke är unikt för just det här kollektivavtalsområdet. De var en viktig del av våra krav i avtalsrörelsen 2021.
Dina och kollegornas erfarenheter av hur lönesamtalen fungerat och hur ni på arbetsplatsen diskuterat lönekriterierna är viktiga för lokalföreningen att få del av. Prata gärna med föreningen om hur era erfarenheter blir en del av de analyser och utvärderingar som görs av löneöversynen.
Analysen kan visa att åtgärder behövs. Exempel på åtgärder kan vara att:
- lönekriterierna omarbetas för att bli mer tydliga.
- en utbildning i lönesättning tas fram för chefer.
- ett dialogstöd utvecklas för att du och din chef lättare ska kunna prata om sambandet mellan utvecklingssamtalet och lönesamtalet, det vill säga hur du ska få förutsättningar i vardagen att nå de mål som sätts upp i lönekriterierna.
- arbetsgivaren och föreningen kommer överens om att nästa år gå ut med gemensam information om vad man enats om i överläggningen.
Det som sägs och beslutas i överläggningen lägger grunden för löneöversynen. Arbetsgivaren och lokalföreningen tittar på förra årets analyser av lönerna och löneöversynen, följer upp vad som hänt sedan dess, går igenom rekryteringsbehov och om det finns behov av några särskilda satsningar.
Det sätts upp en tidplan och bestäms hur löneöversynen ska genomföras. Det är viktigt att ni på arbetsplatsen får reda på vad som bestäms i överläggningen.
I löneöversynen sker lönesamtal mellan dig och din chef där ni bland annat värderar dina arbetsresultat. Det centrala kollektivavtalet säger inte hur samtalen ska genomföras eller hur många de ska vara. Det bestäms av parterna i kommunen, det vill säga lokalföreningen och arbetsgivaren.
Parterna väljer också mellan förhandling och det vi kallar lönesättande samtal:
- Vid förhandling bestäms de nya lönerna mellan arbetsgivaren och lokalföreningen efter ditt lönesamtal.
- Lönesättande samtal innebär att det avgörande samtalet om den nya lönen istället sker mellan dig och din chef.
När lönesättande samtal genomförts och alla förslag till nya löner är klara görs en avstämning mellan parterna för att se om utfallet och genomförandet blev som man kom överens om i överläggningen.
När avstämningen avslutats börjar de nya lönerna gälla från 1 april. Om översynen dragit ut på tiden höjs lönerna retroaktivt från 1 april.