Det här är bra att tänka på under sommaren

Hur lång ledighet har jag rätt till? Vad gäller när jag jobbar på lovskola? Hur ska jag göra om jag blir sjuk? Här får du svar på frågor vi ofta får från lärare under sommaren.

Genrebild

Vi har samlat svaren på frågorna vi ofta får inför och under sommaren, allt från vad som gäller vid lovskola till om du har oturen att bli sjuk när du är ledig.

Svar på vanliga frågor

Semester, ledighet, ferie... Kärt barn har många namn. Din semester är både lagstadgad och en del av det kollektivavtal du omfattas av.

Så många lediga dagar har du rätt till om du har semestertjänst.

Så många lediga dagar har du rätt till om du har ferietjänst.

Ja, men bara om det finns väldigt starka skäl för det. Läs mer här.

Nej, när du har semester ska du vara helt ledig och inte behöva ha hand om jourtelefonen eller jobbmejlen. Behov i verksamheten ska lösas med en fungerande semesterplanering så att du får den återhämtning du har rätt till.

Om du med kort varsel får frågan om att jobba på lovskola bör du få ersättning enligt vanliga övertidsregler. Det ska kosta för arbetsgivaren att slarva med planeringen.

Det här gäller om du ska jobba på lovskola.

När ventilationen inte fungerar kan arbetsmiljön bli olidlig, och ibland tvingas förskolor och skolor att stänga. Om värmen inomhus avviker från 20-26 grader sommartid ska det undersökas.

Har du värmebölja inomhus? Så säger Arbetsmiljölagen.

Att bli sjuk när man slappnar av är tyvärr inte ovanligt, eftersom vi ofta håller ut tills ledigheten infinner sig. Gör gärna stresstestet om du vill stämma av hur du mår.

Sjukskrivning
Reglerna för sjukskrivning varierar beroende på om du har ferie- eller semestertjänst och vilket kollektivavtal som gäller på din arbetsplats. Läs mer här.

Det beror på om du har semester- eller ferietjänst. Om ditt barn blir sjukt när du har semesterledighet, kan du byta ut semesterdagen mot vård av barn. Det krävs att du anmäler detta till din arbetsgivare samma dag samt att du får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. 

Under ferieledighet kan du dock inte få tillfällig föräldrapenning och därmed går det inte att byta ut ledigheten. Läs mer om vad som gäller.  

Om du vill avsluta din tillsvidareanställning för att börja ett nytt jobb inför höstterminen har du normalt sett en uppsägningstid. Hur lång din uppsägningstid är regleras i ditt kollektivtal.

Här kan du läsa om uppsägningstider för lärare.

Om du behöver råd och stöd

Du kan kontakta Sveriges Lärare på vardagar hela sommaren. Våra öppettider och hur du kan kontakta oss. 

Våra samlade tips

Högskola - övrigt

Funderar du på att byta jobb?

Vi går igenom allt du behöver veta när du söker nytt jobb och vill ta ett kliv i karriären. Allt från att skriva CV till vad som ska stå i ditt anställningsavtal.

Medlemsförmån

Medlemsförmån

Rabatt på tågresor

Visste du att du som är medlem har 10 procent i rabatt på privata tågresor med SJ? Ju fler som väljer tåget, desto bättre för miljön. Trevlig resa!

För dig som är nyexad

Gymnasieskola - porträtt

Stöd på första jobbet

Vi vill att du ska få bästa tänkbara start på ditt lärarliv. Därför har vi ett unikt erbjudande för dig som snart tar examen. Om du är studentmedlem i Sveriges Lärare när du tar examen sparar du 980 kronor på medlemsavgiften första sex månaderna som nyexaminerad lärare.

Vad gäller?

Grundskola - övrigt

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal hittar du svar på vad som gäller för dig på din arbetsplats. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid.

Frågor & svar