Nominera inför årsmötet i din förening
Nu har du chans att nominera dina kandidater till föreningsuppdrag i din förening – riksorganisation stat och andra sektorer eller din riksförening.
Varje förening har årliga årsmöten där medlemmarna väljer:
- ordförande
- styrelseledamöter
- förhandlingsombud
- huvudskyddsombud
- valkretsombud
- revisorer
- valberedning
Kanske är du nyfiken på att engagera dig lite mer i Sveriges Lärare? Eller vet du någon person som du har förtroende för som skulle passa för något uppdrag? Ta chansen och nominera din kandidat nu.
Nomineringen är öppen
För att de som har valberedningsuppdraget ska kunna arbeta med att bereda valen och ta fram sina förslag inför årsmötet behöver de få in namn på lämpliga kandidater.
Föreningarna har valt olika sätt att ta in nomineringar på. Beroende på vilket tillvägagångssätt din förening valt kan du nominera via nomineringsverktyg alternativt föreningsmejl.
Riksorganisation
Riksorganisationen tar in sina nomineringar via ett nomineringsverktyg. Nomineringen är öppen fram till och med den 1 mars 2023. Du loggar in med ditt BankID på sidan Nominera din kandidat.
Riksförening
Tillhör du en Riksförening kan nomineringen ske på olika sätt. De huvudsakliga metoder som din förening kan ha valt som tillvägagångssätt är antingen nomineringsverktyg, föreningsmejl eller något annat. Din förening kan informera dig om vilket metod de använder. Nomineringarna ska vara valberedningen tillhanda senast fyra veckor innan föreningens årsmöte.
- Använder din riksförening nomineringsverktyg loggar du in med ditt BankID på sidan Nominera din kandidat.
- Har din riksförening istället valt att ta in nomineringar via föreningsmejl skickar du din nominering via mejl. Ange vem du nominerar och till vad. Skicka ditt mejl för kännedom till den du nominerar och be vederbörande bekräfta med ”svara alla” om hen står till förfogande för nominering eller ej. Mejladressen till din riksförening hittar du i listan "Välj förening" på sidan Kontakt.
Här kan du läsa mer om de olika uppdragen som du kan nominera till.
Uppdragen i föreningen
Ordförande leder styrelsens arbete utifrån årsmötets och kongressens beslut och ansvarar för att styrelsen fullföljer sitt uppdrag enligt stadgarna. Ordförande är alltid tillika förhandlingsombud.
Styrelsen ska verkställa årsmötet beslut och följa av Sveriges Lärares kongress och förbundsstyrelsens fattade beslut. Styrelsen ansvarar och organiserar arbetet i föreningen. Storleken på styrelsen lägger valberedningen förslag på.
Förhandlingsombud är ombud med rätt att förhandla. Det kan handla om att förhandla på huvudmanna-/förvaltningsnivå, på arbetsplatsen om det saknas arbetsplatsombud, för en verksamhetsform, i en viss förhandlingsfråga och så vidare. Det är medlemmarna som väljer sina förhandlingsombud på årsmötet.
Om det behövs kan styrelsen senare under året utse förhandlingsombud som komplement till årsmötets beslut – då blir det någon som redan har ett annat förtroendeuppdrag.
Huvudskyddsombud som väljs på årsmötet kan ha ett större skyddsområde. Huvudskyddsombud utses också av och bland skyddsombuden på en arbetsplats om det finns många skyddsombud. Det är inte den sortens huvudskyddsombud som väljs på årsmötet. De kompletterar varandra.
Riksorganisationen väljs på årsmötet, men kompletterande val kan också ske under året av styrelsen bland de som redan har ett annat förtroendeuppdrag, t ex är skyddsombud. Huvudskyddsombud kan vara andra än de i styrelsen, men även finnas i styrelsen.
Revisorerna ska löpande granska styrelsens verksamhet genom att ta del av protokoll, räkenskaper, förvaltning och övriga handlingar som berör verksamheten. Revisorerna ska avge en årlig berättelse över sin granskning samt till årsmötet lägga förslag om att till. Eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna verksamhetsåret.
Valberedningen ska bereda alla val som sker på årsmötet (utom val av valberedning). Valberedningen ska använda sig av förbundsstyrelsens underlag om medlemssammansättning för att förslag ska vara representativt och proportionerligt.
Valkretsombud har till uppgift att rösta vid valkretsmöte när sådant kallas in. Normalt sker det bara året innan kongress, det vill säga 2023. Valkretsmötena kommer företrädesvis att vara digitala och pågå under ett par veckors tid då det är möjligt att rösta. Vid valkretsmötena väljer man vilka som ska vara valkretsens kongressombud och suppleanter, förbundsrådsombud och suppleanter, avtalsdelegationsledamöter och valberedning för valkretsen.