Övergångsregler
Det här gäller för dig som är medlem fram till att de första valen i Sveriges Lärare ägt rum.
För att på bästa sätt ta tillvara medlemmars och förtroendevaldas engagemang och kompetens fram till de första valen i Sveriges Lärare ägt rum finns övergångsregler. De visar hur den nya organisationen ska styras och ledas fram till att Sveriges Lärare konsoliderats genom de första valen enligt organisationens nya stadgar.
Nedan finns frågor och svar kring vad som gäller på lokal, regional och nationell nivå.
Lokal nivå
Vad händer med mitt uppdrag som ombud i Lärarförbundet?
Alla ombud på arbetsplatsnivå har kvar sina uppdrag och sin fackliga tid till och med den 30 juni 2023. Är du är vald med en mandatperiod som tar slut innan den 30 juni bör uppdraget förlängas till det datumet så det inte riskerar uppstå något glapp.
Det finns ombud från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund på arbetsplatsen, vem ska företräda medlemmarna?
Finns ombud från Lärarförbundet (arbetsplatsombud resp. skyddsombud) och Lärarnas Riksförbund (lokalombud och biträdande lokalombud resp. skyddsombud) på en arbetsplats företräder de medlemmarna gemensamt fram till att nya ombud kunnat utses.
När väljs nya ombud i Sveriges Lärare?
Under våren 2023, senast den 31 maj, genomförs årsmöten i lokalföreningar, riksföreningar, riksorganisation och regionalföreningar i Sveriges Lärare där nya förtroendevalda till respektive förening väljs. Dessa tillträder senast den 1 juli 2023.
Kan mandatperioderna enligt övergångsreglerna förlängas ytterligare?
Vid behov av eventuella ytterligare förlängningar av mandatperioder lägger Sveriges Lärares styrelse i lokalförening eller motsvarande senast den 1 april 2023 ett sådant förslag till förbundsstyrelsen som beslutar i frågan.
Vi har en klubb på vår arbetsplats, vad händer med klubben och oss som är förtroendevalda?
Alla befintliga klubbar som finns på arbetsplatsnivå den 31 augusti 2022 kommer finnas med i övergången till Sveriges Lärare, fram till första ordinarie kongressen 2024. Om det finns motsvarande arbetsplatsstruktur hos Lärarnas Riksförbund bildar de en gemensam styrelse/klubb. Alla förtroendeuppdrag kvarstår till som senast den 30 juni 2023. Under våren 2023 väljs förtroendevalda enligt stadgarna för Sveriges Lärare som tillträder senast den 1 juli 2023.
I Sveriges Lärare kommer det på kommunal nivå att bildas lokalföreningar. Lokalföreningen bildas i en kommun och förändringar i ansvar eller upphörande av förening beslutas av förbundsstyrelsen. I lokalföreningen hålls årsmöte och det finns en styrelse. Det kan även finnas skolformsföreningar.
Vilka skolformsföreningarna kan finnas?
I grunden finns tre skolformsföreningar – Sveriges Lärare i förskola, Sveriges Lärare i grundskolan och Sveriges Lärare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Årsmötet kan även besluta att bilda fler skolformsföreningar eller lägga befintliga skolformsföreningar vilande. Till skolformsföreningen kan lokalföreningens styrelse välja att delegera förhandlingsmandat.
Riksföreningar och riksorganisationer kan inrätta skolformsföreningar om de så beslutar. Frågan om eventuella skolformsföreningar i de två sammanslutningarna kan tas upp på årsmöte efter förslag. Om förslaget kommer från en medlem ska det lämnas senast den 1 februari.
Till en skolformsförening kan styrelsen i lokalförening eller motsvarande välja att delegera förhandlingsmandat.
Mitt uppdrag i avdelningsstyrelsen, vad händer med det?
Alla förtroendevalda i avdelningarna i Lärarförbundet och LR-föreningar i Lärarnas Riksförbund har kvar sina uppdrag och sin fackliga tid till och med den 30 juni 2023. Är du är vald med en mandatperiod som tar slut innan den 30 juni bör uppdraget förlängas till det datumet så det inte riskerar uppstå något glapp.
Vem företräder medlemmarna – Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund?
Fram till den 1 januari 2023 företräds medlemmar av respektive förbund som man är medlem i. Från den 1 januari 2023 gäller delat ansvar mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och gemensamt företräder man medlemmarna fram till och med den 30 juni 2023. Från 1 juli tillträder sedan valda för Sveriges Lärare.
När väljs nya förtroendevalda i Sveriges Lärare?
Under våren 2023, som senast den 31 maj, genomförs årsmöten i Sveriges Lärares lokalföreningar där nya förtroendevalda väljs. Dessa tillträder senast den 1 juli 2023.
Ingår jag som arbetsplatsombud i lokalföreningen och/eller skolformsföreningen?
Alla medlemmar som arbetar inom kommunal sektor ingår i lokalföreningen som finns i den kommun hen är verksam inom. Om det finns en aktuell skolformsförening till vilken arbetsplatsombudet tillhör ingår hen även där.
Normalstadga för den fackliga verksamheten på lokal nivå, när ska de vara klara?
Senast den 31 december 2022 ska förbundsstyrelserna för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ha fattat beslut om normalstadgar för lokalförening. Normalstadgan kommer bland annat att reglera valförfarande på olika nivåer.
Vilka omfattas av normalstadga?
Normalstadgan kommer gälla från 1 januari 2023 och avser alla lokalföreningar, regionalföreningar, riksorganisationer och riksföreningar.
I Sveriges Lärare kommer det att finnas två riksorganisationer – en för privat sektor och en för stat och andra sektorer. Inom riksorganisationerna kan det skapas riksföreningar eller regionalföreningar.
Mitt uppdrag i fristående/riks-/samrådsavdelning, vad händer med det?
Lärarförbundets riksorganisation för fristående och samtliga riks- och samrådsavdelningar som finns i förbundet före den 31 oktober 2022 kommer att finnas med i övergången till Sveriges Lärare. Du behåller alltså ditt förtroendeuppdrag och fackliga tid fram till den 30 juni 2023. Där det finns motsvarigheter i Lärarnas Riksförbund bildas en gemensam styrelse med alla förtroendevalda i respektive styrelse. Om det inte finns en motsvarighet blir den gamla styrelsen den gemensamma i Sveriges Lärare. Senast den 31 maj ska årsmöten för riksförening/regionalförening i Sveriges Lärare hållas. De som väljs tillträder senast den 1 juli 2023.
Är du vald med en mandatperiod som tar slut innan den 30 juni bör uppdraget förlängas till det datumet så det inte riskerar uppstå något glapp. Är du vald för längre mandatperiod än så behöver styrelsen ansöka till förbundsstyrelsen senast den 1 april 2023 om eventuell förlängning av era samlade förtroendeuppdrag från de tidigare organisationerna.
Hur bildas riksföreningar och regionalföreningar och vilka ingår där?
I Sveriges Lärare kommer det att finnas två riksorganisationer – en för privat sektor och en för stat och andra sektorer. Ur respektive riksorganisation kan det skapas riksföreningar eller regionalföreningar.
Jag tillhör inte någon fristående/riks-/samrådsavdelning, vem företräder mig?
Riksorganisationerna för privat och stat och andra sektorer kommer från den 1 januari 2023 att ha den gemensamma förbundsstyrelsen som styrelse. Senast den 31 maj 2023 ska det ha kallats till ett årsmöte för respektive riksorganisation. Nyvalda styrelser tillträder därefter direkt efter avslutat årsmöte och företräder medlemmarna.
Jag jobbar på folkhögskola, vad händer med mig?
Alla medlemmar i Sveriges Lärare som arbetar på någon folkhögskola flyttas till Sveriges Lärares riksförening Folkhögskola.
Regional nivå
Sveriges Lärare kommer ha femton valkretsar, tretton geografiskt indelade och en för stat och andra sektorer respektive privat sektor. Här kan du läsa mer om de olika valkretsarna.
Vilka uppdrag väljs på valkretsmötet?
Året före kongressen väljer Valkretsmötet kongressombud och suppleanter till kongressen och förbundsrådet samt ledamöter till avtalsdelegationen. Valkretsmötet utser även valkretsens valberedning som förbereder alla val inför valkretsmötet.
Valberedning i valkretsen
- För kommunal sektor bildar kretsvalberedningen tillsammans med distriktsvalberedningen i Lärarnas Riksförbund från den 1 januari 2023 gemensam valberedning. Den gemensamma valberedningen i valkretsen har mandattid fram till den 31 oktober 2023 och ska förbereda alla val som valkretsmötet 2023 ska genomföra.
- För privat sektor och statlig och andra sektorer kommer Lärarförbundets nationella valberedning och Lärarnas Riksförbunds valnämnd bilda en gemensam valberedning. Denna konstellation är även valberedning i riksorganisationen privat sektor och för riksorganisation för statlig och andra sektorer. Detta gäller bara till första valkretsmötet och riksorganisationen inför första årsmötet, vid första valkretsmötet och årsmötet väljer dessa egna valberedningar.
Hur regleras valförfarandet på valkretsnivå?
Förbundsstyrelserna för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund beslutar om valordningen för valförfarande på valkretsnivå senast den 31 december 2022.
Hur utses valkretsombud och nya förtroendevalda?
Valkretsmöte genomförs året före kongress. Ombud till valkretsmötet utses på lokalföreningens årsmöte. Till valkretsmötet ska valberedningen föreslå förtroendevalda. Valberedningen till det första valkretsmötet i Sveriges Lärare blir nuvarande valberedning för Lärarförbundet tillsammans med valnämnd i Lärarnas Riksförbund.
Antalet valkretsombud som ska väljas i respektive lokalförening eller motsvarande avgörs av medlemsantalet i lokalföreningen eller motsvarande.
- Upp till 50 medlemmar har rätt till fem valkretsombud
- 51 - 150 medlemmar har rätt till ytterligare två valkretsombud (alltså sju)
- 151 - 300 medlemmar har rätt till ytterligare två valkretsombud (alltså nio)
- 301 - 500 medlemmar har rätt till ytterligare två valkretsombud (alltså 11)
- 501 - 999 medlemmar har rätt till ytterligare två valkretsombud (alltså 13)
- Därefter ytterligare två valkretsombud per påbörjat 500-tal medlemmar.
I Sveriges Lärare kommer det finnas 22 distriktsråd, tjugo geografiskt indelade och en för stat och andra sektorer respektive en för privat sektor.
Distriktsråden är arenor för erfarenhetsutbyte mellan olika lokalföreningar samt inom riksorganisationerna för statlig och privat sektor och mellan riksorganisationen och dess riksföreningar.
Distriktsråden har även uppdrag att bland annat samordna och genomföra facklig utbildning och ansvara för verksamhetsuppföljning i förhållande till kongressens mål.
När träffas distriktsråd?
Distriktsråden sammankallas årligen under april-maj av en vald sammankallande, som väljs vid årsmötet. Distriktsråden kan även sammankallas vid andra tillfällen vid behov.
Vilka ingår i distriktsråd?
- För kommunal sektor kommer till en början Lärarförbundets regionala verksamhetsråd och Lärarnas Riksförbunds nuvarande distriktsstyrelseledamöter tillsammans bilda ett nytt gemensamt distriktsråd. Från 2024 har varje lokalavdelning en plats i distriktsrådet. Representanter utses från lokalföreningens styrelse.
- För privat sektor kommer till en början Lärarförbundets nationella friståenderåd tillsammans med de personer riksmöten i privat sektor i Lärarnas Riksförbund att utgöra distriktsråd. Från 2024 kommer riksorganisationen och varje riksförening har en plats var i distriktsrådet.
- För statlig sektor väljs representanter enligt stadgan för Sveriges Lärare vilket innebär att riksorganisationen och varje riksförening har en plats var på distriktsråd för statlig sektor. Till distriktsråden 2023 tillförs även de personer som valts på Lärarnas Riksförbunds distriktsmöten under 2022.
Har distriktsråden något särskilt uppdrag i bildande av Sveriges Lärare?
Distriktsrådet ska under övergångsperioden, vid sidan av de uppdrag som finns i stadgarna, användas för att stärka upp utbildning och ambassadörskap och stöd i den nya organisationen.
Nationell nivå
Kongressen är högsta beslutande organ i Sveriges Lärare och består av 201 ombud. 187 ombud utses i valkretsar, 3 ombud utses av nationella råden för kulturskola, lärare i fritidshem och studie- och yrkesvägledare, 11 ombud utses av Sveriges Lärarstudenter. Ordinarie kongress genomförs vart fjärde år.
Vilka är kongressombud när förbundet bildas?
De som utsetts till kongressombud i Lärarförbundet under året och tillträder 1 juli 2022 är kongressombud fram till 31 oktober 2023. De utgör tillsammans med de som är förbundsmötesdelegater/suppleanter i Lärarnas Riksförbund kongressombud i Sveriges Lärare fram till dess nya har utsetts inom Sveriges Lärare.
När väljs nya kongressombud?
Nya kongressombud väljs enligt stadgarna för Sveriges Lärare på valkretsmöte. Sveriges Lärare kommer ha femton valkretsar, tretton geografiskt indelade och en för stat och andra sektorer respektive privat sektor. De nya kongressombuden tillträden den 1 november 2023.
Om jag är kongressombud, kommer jag bara vara med på ordinarie kongress 2022?
Om du är kongressombud kommer du vara med både vid den ordinarie kongressen i november 2022 och vid extrakongressen under våren 2023. Extrakongressen under våren 2023 ska besluta om årsredovisning, verksamhetsberättelse och ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen för perioden fram till 31 december 2022.
Ett gemensamt förbundsråd bildas av Lärarförbundets ombud och ombud som utses av Lärarnas Riksförbund. Det gemensamma förbundsrådet har mandatperiod fram till 31 oktober 2023.
När väljs nya förbundsrådsledamöter?
Nya förbundsrådsledamöter för Sveriges Lärare väljs på valkretsmöten för den nya organisationen under 2023. Mandatperioden för de som väljs till förbundsrådsledamöter i Sveriges Lärare på valkretsmöte 2023 är 1 november 2023 till 31 oktober 2027.
Förbundsstyrelserna för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kommer gemensamt att vara förbundsstyrelse för Sveriges Lärare fram till första ordinarie kongress i maj 2024.
Ett gemensamt presidium bildas av de tidigare styrelsernas presidier.
Den valberedning som väljs vid den ordinarie kongressen 2022 kommer tillsammans med nationella valberedningen i Lärarnas Riksförbund att bilda en valberedning för Sveriges Lärare. Den gemensamma valberedningen har bland annat i uppdrag att förbereda alla val som ska förrättas vid första ordinarie kongressen i Sveriges Lärare i maj 2024.
Den 1 januari 2023 bildar Lärarförbundet tillsammans med motsvarande delegationer i Lärarnas Riksförbund tre avtalsdelegationer – en för kommunalt, en för privat och en för statligt avtalsområde.
Hur länge gäller mitt uppdrag i avtalsdelegationen?
De tre gemensamma avtalsdelegationerna har mandattid till och med 31 oktober 2023.
När väljs nya ledamöter till avtalsdelegationerna? När tillträder de?
Nya avtalsdelegationer väljs vid valkretsmöten som hålls i Sveriges Lärare under 2023. De nya delegationerna tillträder sitt uppdrag 1 november 2023.
Hur många ingår i de olika delegationerna?
I avtalsdelegationerna ingår 99 ombud i kommunalt, 49 ombud i privat och 19 ombud i statligt avtalsområde.