Frågor och svar om Sveriges Lärare

Vad är Sveriges Lärare? Vem får bli medlem och vad kostar det? Här listar vi några svar på frågor vi ofta får från den som är nyfiken på vad Sveriges Lärare är eller som funderar på att bli medlem.

Var du tidigare medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund? Då blev ditt medlemskap automatiskt överflyttat till Sveriges Lärare den 1 januari.

Svar på några vanliga frågor

Sveriges Lärare är det nya fackförbundet för alla lärare och studie- och yrkesvägledare samt de som studerar till något av dessa yrken. Förbundet bildades den 1 januari 2023 av tidigare Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Med över 300 000 medlemmar är vi ett av arbetsmarknadens största förbund och en kraft att räkna med på varje arbetsplats.

Våra medlemmar finnas i alla delar av utbildningssystemet; till exempel grundskola, gymnasium, förskola, fritidshem, vuxenutbildning och högskola.

Ditt medlemskap flyttades automatiskt över till Sveriges Lärare den 1 januari. Kolla gärna in vilka nya medlemsförmåner du kan ta del av.

Våra medlemmar. Genom att vi samlat alla lärare och studie- och yrkesvägledare i ett förbund har vi nu fått ett bättre förhandlingsläge. Det ska vi använda när vi påverkar för bättre villkor och förutsättningar på alla nivåer – från riksdagen till varje arbetsplats.

Dessutom ska vi använda medlemsavgifterna mer effektivt och skapa ännu bättre medlemserbjudanden och förmåner för dig som är medlem.

Det här kommer Sveriges Lärare att fokusera på

Lärare har det viktigaste samhällsuppdraget, men långt ifrån rätt förutsättningar. Genom att samla alla lärare och studie- och yrkesvägledare i ett nytt fackförbund kan vi bland annat driva på för:

  • bättre löner,
  • minskad arbetsbelastning,
  • ökat statligt ansvar,
  • starkare lärarutbildning.

Sveriges Lärare är aktivt i varje kommun och på de flesta arbetsplatser där vi har medlemmar. Som medlem kan du engagera dig i Sveriges Lärare på flera sätt:

  • på din arbetsplats,
  • i den lokala skolformsföreningen,
  • i lokalföreningen på kommunnivå,
  • och vidare i organisationen.

Läs mer om organisationen i Sveriges Lärare

På din arbetsplats kommer det finnas ett eller flera arbetsplatsombud och skyddsombud som företräder dig, precis som idag.

Din lokala tillhörighet beror på inom vilken sektor du arbetar. Arbetar du inom kommunal sektor tillhör du en lokalförening eller regionalförening. Arbetar du inom privat sektor eller stat och andra sektorer tillhör du en riksorganisation eller riksförening. 

Läs mer om våra föreningar

För att bli medlem i Sveriges Lärare ska du antingen:

  • vara behörig och legitimerad för ditt uppdrag,
  • vara behörig med adekvat akademisk utbildning eller ha den formella behörighet som läraruppdraget kräver, ifall du inte omfattas av legitimationskrav,
  • studera till något av de yrken som Sveriges Lärare ansluter,
  • vara behörig och legitimerad för uppdrag enligt ovan och ha gått i pension,
  • ha särskilda skäl som godkänns av förbundsstyrelsen.

Läs mer och bli medlem i Sveriges Lärare

När vi bildade Sveriges Lärare sänktes medlemsavgiften till 280 kronor och om du inte jobbar heltid kan du få en lägre avgift. Dessutom: Gratis för studenter och ett unikt erbjudande efter examen.

Se våra medlemsavgifter

A-kassan är fristående från ditt fackförbund och ditt medlemskap i din nuvarande a-kassa är därför oförändrat.

Medlemskap i en a-kassa är viktigt så att du kan få ut pengar från inkomstförsäkringen om du skulle hamna mellan jobb.

Funderar du på att gå med i a-kassan? Sveriges Lärare rekommenderar Lärarnas a-kassa för nya medlemmar, då de är experter på dig som är lärare och vi har ett bra samarbete.

Du behåller de försäkringar du idag har hos Lärarförsäkringar och/eller If.

Du som är förtroendevald behåller ditt uppdrag tills dess att det löper ut. Det kan därmed på vissa platser finnas dubbla uppdrag under en period.

För att veta hur de olika för­troende­manna­roller ska hanteras fram till den ordinarie kongressen i maj 2024 finns övergångsregler.

Övergångsregler för Sveriges Lärare

VAD UNDRAR DU?

Hitta svar på just din fråga 

Vi har samlat svaren på lärarnas vanligaste frågor till oss. Kanske har någon annan redan ställt din fråga? Då får du snabbt svar. 

Frågor & svar