Riskfylld lek
Varför är det så viktigt för barn att engagera sig i riskfylld lek? Och hur skapar vi modiga miljöer som är så trygga som nödvändigt, istället för så trygga som möjligt? Det är ämnet för Suzanne Axelssons föreläsning torsdag 20 april.
Se föreläsningen i efterhand Alla aktuella inspirationsföreläsningarRiskfyllt är inte samma sak som farligt
Lek handlar inte alltid om det som är tryggt. Istället handlar riskfylld lek om att lära sig om sina egna förmågor och att våga försöka. Just begreppet "riskfylld lek" kan därför vara begränsande i hur vi ser på leken. Det handlar inte om en risk för skada eller att det ska vara farligt, utan det är en form av trygg lek där resultatet inte alltid är gynnsamt.

En riskfylld lek är alltså inte enbart fysisk lek, utan det handlar lika mycket om "risken" att delta i social lek eller vissa typer av kognitivt spel. Att likställa riskfylld lek med en skaderisk, gör att många barn blir försiktiga i leken. Om vi väljer att förnya det och istället pratar om en lek med osäkert resultat, kan vi fokusera på leken och den mängd av olika riktningar den kan ta. Genom att planera för lek med osäkra resultat kan vi stötta barn i att utveckla sina sociala och emotionella färdigheter, att våga prova nya saker, lösa problem och våga ta sig an utmaningar även om det inte fungerade första gången.
Förskola och pedagogik
Suzanne Axelsson har en master i Early Childhood Education och mer än 25 års erfarenhet inom förskola som pedagog, rektor och skolchef. Hon är också internationell pedagogisk konsult samt förskollärarutbildare vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Hon har också skrivit kapitlet Hit med lite farligheter! – farliga lekar i förskolan i antologin Pedagogisk miljö i tanke och handling och hennes bok Riskfylld lek och utmanade undervisning publiceras 2023.