Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Agenda 2030 för hållbar utveckling

Kan vi avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa och lösa klimatkrisen? Onsdag 26 april tar Olof Gränström en närmare titt på de globala målen.

Se våra inspelade föreläsningar Alla aktuella inspirationsföreläsningar

Hur kan vi nå de globala målen till 2030?

2015 sattes de globala hållbarhetsmålen för hållbar utveckling upp – ambitiösa men nödvändiga mål för att framtidssäkra vår planet. Men vad har hänt hittills?

Olof Gränström brinner för att öka människors förståelse för världen vi lever i. Under föreläsningen kommer han ta en titt på vad som har hänt med till exempel tillgången till utbildning och hur fattigdom och pandemin har påverkat livsvillkoren för barn och ungdomar.

Med hjälp av Gapminder visar han också hur du själv kan använda verktyget i din undervisning. Han kommer att fokusera på konkreta lösningar framåt och hur du med hjälp av olika hjälpmedel och tekniker kan ta arbetet vidare med dina elever.

Hur har vi möjlighet att uppnå de globala hållbarhetsmålen i närtid?

Skapa förståelse för världen

Olof Gränström är tidigare lärare på gymnasienivå och numera statsvetare, ekonom och samhällsanalytiker. Han föreläser både i Sverige och internationellt kring ämnen som fakta, kunskap och okunskap kring vår bild av världen. Dessutom har han arbetat för stiftelsen Gapminder tillsammans med Hans Rosling.

Olof Gränström har också medverkat i böcker som Hur jag lärde mig förstå världen och Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen. Under valrörelsen 2022 var han även en flitig samhällsanalytiker på TV4 och SVT.

Frågor & svar