Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Berättande + bildning = sant

Hur fångar man intresset när målgruppen tror att innehållet är tråkigt? Cecilia Düringer inleder Sveriges Lärares inspirationsföreläsningar med att prata om hur man gör det upplevt tråkiga spännande på torsdag den 26 januari!

Se våra inspelade föreläsningar Alla aktuella inspirationsföreläsningar

Trist och tråkigt eller alldeles, alldeles underbart? 

Hur lyckas man få unga människor som är ointresserade av historia att lyssna på timslånga poddavsnitt om ... historia? Hur kan det som uppfattas som trist och tråkigt istället bli fängslande och alldeles, alldeles underbart? 

Cecilia Düringer, programledare för Sveriges Radios P3 Historia, menar att vi människor kan bli intresserade av nästan vad som helst om bara vår nyfikenhet kittlas en smula. En effektiv trailer, följt av en god berättelse, är ett osvikligt grepp för att både fånga och behålla såväl skolelevers som radiolyssnares uppmärksamhet.

Gymnasieläraren som blev hela landets historielärare

Cecilia Düringer, programledare för P3 Historia och tillsammans med Jonatan Unge vinnare av SVT:s På spåret, är gymnasieläraren som blev hela landets historielärare. I podden P3 Historia har hon lyckats väcka intresset för historiska personer och skeenden som få andra. I föreläsningen Berättande + bildning = sant bjuder hon på några av knepen som öppnat lyssnarens öron för världshistorien. 

Utöver podden medverkar Cecilia Düringer också regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon och 2017 vann hon Stora Radiopriset i kategorin Årets rookie, för att sedan 2022 belönas med Guldörat för Årets programledare. Hon är också författare till läroboken Punkt Litteraturhistoria som utforskar det litterära berättandet genom historien för gymnasiets alla tre årskurser. 

Frågor & svar